Popis počinje 3. decembra, DPS obećao saradnju, Spajić zadovoljan inkluzivnim procesom - Volim Podgoricu

Popis počinje 3. decembra, DPS obećao saradnju, Spajić zadovoljan inkluzivnim procesom

Nakon tenzija, naajave bojkota, pregovaranja, odlaganja, konačan datum početka popisa u Crnoj Gori je 3. decembar. Premijer Milojko Spajić napravio je ustupak i odložio početak za nekoliko dana, na zahtjev opozicije.

Uprava za statistiku obavijestila je javnost da je, nakon odluke Vlade na elektronskoj sjednici, početak Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova odložen za 3. decembar 2023. godine.

“Takođe, podsjećamo javnost da je na konferenciji za medije održanoj dana 29.11.2023. godine, direktor Uprave za statistiku, gospodin Miroslav Pejović, govoreći o softveru, jasno naveo da je Uprava za statistiku samoinicijativno, sopstvenim kapacitetima izradila tehničku specifikaciju (projektni zadatak) za softver”, saopšteno je iz Monstata.

Kako su naveli, direktor Uprave za statistiku, gospodin Pejović je rekao da će ovaj samoinicijativni projektni zadatak dati kao predlog Vladinoj komisiji, za koju očekujemo da će biti ubrzo formirana i koja će dalje procijeniti da li je ta specifikacija odgovarajuća.

“Osuđujemo sve pokušaje obmana javnosti kroz pogrešno interpretiranje izjava, kao i stvaranje tenzija i politizaciju Popisa stanovištva, domaćinstava i stanova 2023. godine”, zaključili su iz Monstata.

Pokret Evropa sad (PES) pozdravio je kompromis koji je predsjednik Vlade Milojko Spajić napravio sa opozicijom, kako bi se sprječavanjem bojkota obezbijedio uspjeh realizacije popisa.

“Ovo je tema koja je dugo opterećivala naše društvo, a dogovor je bio jedino sredstvo da se spuste tenzije i dobiju precizni podaci, koje nakon sprovedene kontrole niko neće osporavati”, poručuju iz PES-a.

Jako je važno, prema njihovim riječima, da popis kao statističko pitanje više ne bude “predmet politizacije”, te da svi građani kao u svakoj demokratskoj zemlji uzmu participaciju i daju legitimitet ovom procesu.

Nakon ove teme, kažu, stvaraju se uslovi da se “fokusiramo na pitanja od životnog značaja”.

SPAJIĆ: Popis odgođen za 3. decembar

“Nova Vlada i parlamentarna većina koja je posvećena ubrzanju našeg evropskog puta će ubrzo kroz konkretne ekonomske mjere i deblokadu institucija dati pun doprinos da naša zemlja što prije postane punopravna članica EU”, zaključili su iz PES-a.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista je konstatovalo da novo odlaganje popisa predstavlja najbolju potvrdu ispravnosti stava koji su predstavnici te strankeiznijeli jutros, kada su jasno saopštili da još nijesu ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa stanovništa u Crnoj Gori.

“U tom kontekstu, spremni smo da u novom roku damo puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra, čime bi čitav proces bio inkluzivan, transparentan i koji bi garantovao fer i poštene rezultate”, poručili su iz DPS-a.

Time bi, kako navode, još jednom pokazali da je dogovor različitih političkih subjekata moguć.

“Ali i da Demokratska partija socijalista neće tolerisati bilo čije namjere i aktivnosti koje bi, kako navode, imale za cilj jednostrano donošenje odluka koje mogu biti u suprotnosti sa državnim interesima”, zaključili su iz DPS-a.

Predsjednik DNP-a Milan Knažević kazao je, nakon sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem, da je protiv odlaganja popisa stanovništa, te da smatra da DPS namjerno opstruira i iskorišćava vrijeme za dijalog.

“Izašli smo im u susret od softvera do popisnih komisija, raspisali smo nove oglase da bi se prijavili njihovi članovi… Žele da ovaj proces odvlače u nedogled kako bi se ušlo u novu godinu. DPS u ovom trenutku je vjerovatno najanticrnogorska partija”, rekao je Knežević.

Očekuju, kako je dodao, da u DPS-u prevladaju “zdrave snage, kojih ima”.

“Jasno je da cijelim procesom upravlja Milo Đukanović i da on opstruira tako što šalje kolegu Živkovića i ostale pregovarače da opstruiraju proces”, istakao je Knežević.

Očekuje se da se premijer javnosti obrati oko 18-19 sati.

Sastanak u zgradi Vlade je organizovan zbog predloga premijera da se popis stanovništva odloži nekoliko dana.

Spajić je danas u Baru, nakon najave DPS da će ovaj proces bojkotovati, kazao da čini posljednji ustupak opoziciji, te da ne vidi razlog za odlaganje popisa, jer je sve pripremljeno.

Mehanizmi kontole popisa su, kako je istakao, mnogo veći nego 2011. godine i mnogo veći nego u drugim državama koje se mogu uporediti sa Crnom Gorom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com