Potpredsjednica Bošnjak učestvovala na Samitu političkih liderki

„Samit političkih liderki 2021“ okupio je 21. juna 2021. godine, političke liderke širom svijeta koje su razmijenile svoja iskustva i ideje. Koopredsjedavajuća Amina J. Muhammed, zamjenica Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, istakla je „da će ovaj Samit političkih liderki 2021, imati značajnu ulogu u određivanju novog normalizma. Potreba za promjenama je hitna, a vrijeme za djelovanje je sada“.

Na inicijativu organizatora na Samitu je učestvovala potpredsjednica Skupštine Crne Gore, dr Branka Bošnjak, koopredsjedavajuća Ženskim klubom Skupštine Crne Gore.

Potpredsjednica Bošnjak se obratila Samitu video porukom, na temu „Šta će naša zemlja konkretno učiniti da stvori novu normalu, u kojoj će više žena, političkih liderki imati aktivnu i jednaku ulogu u donošenju odluka“. Ona je istakla da će permanentno raditi na pojačćanju učešća žena na mjestima odlučivanja. Istakla je da je odmah nakon izbora na mjesto potpredsjednice Skupštine Crne Gore, pokrenula izmjene Poslovnika u dijelu povećanja broja žena na rukovodnim pozicijama u Skupštini, tako da sada imamo novu normu koja propisuje da će u budućnosti jedno potpredsjedničko mjesto uvijek biti rezervisano za manje zastupljeni pol, a to su nažalost žene.

Istakla je i da će kroz Zakon o Vladi Crne Gore koji planiran da se usvoji do kraja godine, učiniti sve da se propiše određeni procent žena na ministarskim funkcijama, kao i obavezu da manje zastupljenom polu pripadne najmanje jedno potpredsjedničko mjesto i u izvršnoj vlasti.

Ona je informisala učesnice Samita o osnivanju Ženskog kluba, kao i to da su izmjene izbornih zakona u toku i da očekuje da će ubuduće na jednom od tri mjesta na kandidatskim listama pripasti manje zastupljenom polu,  što će povećati broj žena u Skupštini Crne Gore. Tako da je iskazala da ubrzo očekuje konkretne rezultate po svim ovim pitanjima.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com