Predstavnici Robert Koh Instituta i bolnice Cherite iz Berlina u posjeti Crnoj Gori

Crnogorski ljekari na edukaciji u Njemačkoj od novembra

“Ljekari i cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore, u doba pandemije, pokazali su bezgranično požrtvovanje u odnosu prema pacijentima koji se liječe od COVID infekcije. U tom smislu bila sam jako srećna kada smo od njemačkog Instituta Robert Koh, nakon njihovih prethodnih posjeta našim zdravstvenim ustanovama, dobili
rezultate kojima smo ocijenjeni prilično visokim ocjenama, kako u odnosu prema pacijentima, tako i u odnosu na proces liječenja”, kazala je ministraka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, na sastanku sa stručnjacima iz renomiranog njemačkog Instituta i bolnice Charite.

Sastanku, upriličenom povodom treće posjete predstavnika zdravstvenih institucija iz Berlina Crnoj Gori, prisustvovali su i njemački ambasador u Crnoj Gori dr Robert Veber, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene
organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović i direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić.

Zahvaljujući njemačkom ambasadoru dr Veberu na nesebičnoj pomoći na uspostavljanju izuzetno važne saradnje sa Institutom Robert Koh, ministarka Borovinić Bojović je naglasila da je njihov angažman i doprinos zajedničkom radu nemjerljiv.

“Imali smo prilike više puta do sada da razgovaramo i razmjenjujemo svoja znanja i iskustva i zahvaljujući vašoj nesebičnoj pomoći naši ljekari imaće priliku da borave u bolnici u Berlinu i sa druge strane vaše prisustvo ovjde omogućilo je da se kvalitet zdravstvene usluge dodatno uzdigne na viši nivo i da naše smjernice i protokoli budu
u potpunosti izjednačeni sa smjernicama i protokolima kojima se primjenju u vašim zdravstvenim centrima”, kazala je ministarka zdravlja.

Ona je istakla da se saradnja trenutno bazira na liječenju i dijagnostici COVID epidemije, ali da će se u budućnosti odnositi i na oblasti medicine, što je, kako je kazala, od nesagledivog značaja.

“Na putu prema EU, kojem Crna Gora teži, ova saradnja za nas je posebno značajna i važna jer je naš osnovni cilj bio pružanje jednako kvalitetne zdravstene usluge, kako svuda u svijetu tako i u Crnoj Gori”, kazala je dr Borovinić Bojović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović, zahvalila se njemačkim kolegama na ideji, ali i upornosti u realizaciji programa čiji je osnovni cilj izjednačavanje tretmana oboljelih od COVID-19 u svim zemljama Evrope, što je jedini put do uspjeha u borbi protiv epidemije.

“Prva grupa zaposlenih KCCG, koju čine četiri ljekara i dvije medicinske sestre, posjetiće Berlin u prvoj polovini novembra. Oni će učestvovati u neposrednom radu sa kolegama u Njemačkoj i biće im omogućen i teorijski trening. Značaj edukacije kadra naše ustanove u renomiranim centrima, kao što je Robert Koh Institut i bolnice
Charite, ne prevazilazi samo aktuelnu epidemiju, već ima efekta i na uspjeh budućeg tretmana pacijenata, posebno u jedinicama intenzivnog liječenja Kliničkog centra Crne Gore”, naglasila je dr Radulović.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, dr Robert Veber, izrazio je zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne saradnje njemačkih i crnogorskih zdravstvenih institucija i najavio nove projekte koji imaju za cilj razmjenu iskustava , pomoć i podršku u vremenu pandemije.

“I u budućnosti ćemo biti uz Crnu Goru da nastavimo saradnju na više načina. Dakle, povezivaćemo se sa drugim partnerima sa Zapada. Već je u pripremi jedan zajednički projekat sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država. Ovdje imamo stvarno jednu bogatu i trajnu saradnju i to samo dodatno ukazuje na našu posvećenost zajedničkom radu”, poručio je ambasador Veber.

On je istakao značaj vakcinacije protiv koronavirusa i pozvao sve aktivne činioce društva da se uključe u ovaj proces kako bi zajedno doprinijeli suzbijanju epidemije COVID19.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com