PRVI REZULTATI U MAĐARSKOJ: Orban ubjedljivo pobijedio - Volim Podgoricu

PRVI REZULTATI U MAĐARSKOJ: Orban ubjedljivo pobijedio

Mađarska desničarska stranka Fides premijera Viktora Orbana ubjedljivo je pobijedila na današnjim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati.

Orbanova koalicija osvojila je 57 odsto glasova, a proevropska opoziciona koalicija Ujedinjeni za Mađarsku 31 odsto, saopštila je državna izborna komisija, poslije 43 odsto prebrojanih glasova.

Iako brojanje glasova još traje, sve ukazuje na jasnu podršku većine birača Orbanovom populističkom stilu vladavine.

Očekivalo se da današnji izbori budu najneizvjesniji otkako je Orban ponovo postao premijer 2010. godine, jer je šest vodećih opozicionih partija ostavilo po strani ideološke razlike i formiralo jedinstven front protiv Fidesa.

Međutim, lider opozicione koalicije Peter Marki-Zaj u svojoj izbornoj jedinici trenutno ima 11 odsto manje od kandidata Fidesa Janoša Lazara, poslije 74 odsto prebrojanih glasova.

To je obeshrabrujući znak za Marki-Zaja, kandidata za premijera koji je obećao da će okončati raširenu korupciju u vladi i podići životni standard povećanjem finansiranja zdravstvenog i prosvetnog sistema.

Opozicione stranke i međunarodni posmatrači ukazuju na strukturne prepreke za poraz Orbana i navode sveprisutan provladin stav u državnim medijima, dominaciju Orbanovih saveznika u privatnim medijima i krojenje izbornih jedinica u korist vlasti.

U parlament je ušao i Pokret Naša otadžbina, na čijem je čelu radikalni desničar Laslo Torockaj, sa osvojenih više o šest odsto glasova. Torockaj je osnivač Omladinskog pokreta 64 županije, koji je srpska policija okarakterisala kao ekstremističku organizaciju. Njemu je zbog toga 2004. godine zabranjen ulazak u Srbiju na godinu dana, a potom ponovo od 2008. do 2010.

Od 199 poslanika mađarskog parlamenta, 106 je birano po većinskom principu, tako što u 106 izbornih jedinica pobjeđuje kandidat sa najviše glasova. Preostala 93 mandata dodjeljuju se na izborima na kojima se nadmeću partijske liste. Cenzus za ulazak liste u parlament je pet odsto glasova izašlih birača, deset odsto u slučaju koalicije dvije stranke i 15 odsto za saveze tri ili više partija.

Pravo glasa na izborima imali su i državljani Mađarske koji žive u inostranstvu, kao i više od milion etničkih Mađara koji žive u susjednim zemljama. I jednoj i drugoj kategoriji birača pravo glasa je omogućio Orban, promjenom izbornog zakona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com