REAGOVANJE RUDOVIĆA: Ministarstvo kulture i medija nije i neće diskriminisati bilo koji medij - Volim Podgoricu

REAGOVANJE RUDOVIĆA: Ministarstvo kulture i medija nije i neće diskriminisati bilo koji medij

Povodom teksta na portalu Volim Podgoricu pod naslovom „Privatna žurka od državnih para: Kako je Abazovićeva Vlada podijelila novac medijima telefonom“, reagovao je Neđeljko Rudović, Generalni direktor za medije u Ministarstvu kulutre i medija Crne Gore.

PRIVATNA ŽURKA OD DRŽAVNIH PARA: Kako je Abazovićeva Vlada podijelila novac medijima TELEFONOM

Reagovanje prenosimo u cjelosti.
Odbacujući teze u tekstu koji ste objavili, želim da ukažem na sljedeće činjenice:

Komisija koja je dala predlog za raspodjelu sredstava štampanim medijima i internetskim publikacijama, formirana je odlukom nadležnog ministra, na osnovu ovlašćenja iz odluke Vlade od 22.04.2022. godine da bude raspisan konkurs za učešće u postupku dodjele sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim, nedjeljnim i  lokalnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama sa ciljem oporavka medija od štetnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. U konkursu je navedeno da će biti obrazovana komisija koja će razmatrati prijave na konkurs.

Članovi komisije su birani na osnovu odluke ministarstva i u njoj su, osim tri predstavnika Direktorata za medije, bila još dva eksterna člana iz radne grupe za pripremu izmjena seta medijskih zakona, upravo sa ciljem da bude donijeta odluka koja će biti rezultat ocjenjivanja aplikacija iz više uglova.

Komisija je, nakon što su članovi dobili sve aplikacije, održala četiri sjednice i utvrdila predlog 22 projekata internetskih publikacija za koje smatra da treba da budu podržani na konkursu.

U konkursu su navedeni kriterijumi za ocjenjivanje projekata. Tako je propisano da su za ocjenjivanje projekata kriterijumi: značaj projekta za ostvarivanje javnog interesa, aktuelnost teme, kvalitet projekta, doprinos raznolikosti medijskog sadržaja i pluralizma ideja i inovativnost projekta, te kapacitet medija da realizuje projekat.

Komisija nije podržala projekte u punom traženom iznosu, vec su dodijeljeni iznosi u svim slučajevima manji u odnosu na tražene.  Zato su predstavnici štampanih medija i internetske publikacije, čiji su projekti podržani, pozvani telefonom da se izjasne da li su spremni za iznos sredstava koji je opredjeljen da realizuju sve navedene aktivnosti ili smatraju da obim medijskih sadržaja treba da bude smanjen proporcionalno opredijeljenim sredstvima u odnosu na iznos koji su projektom predložili.

Odluka ministarstva je donijeta 01.06.2022. godine. To što Odluka u tom trenutku nije objavljena, te mogući proceduralni propusti, rezultat je okolnosti u kojima smo se našli jer je nakon reorganizacije državne uprave Ministarstvo kulture i medija sačekao proces uspostavljanja više organizacionih jedinica, i iz ugla kadrova i logistike.

Mogućnost žalbe, shodno Zakonu o upravnom postupku, postoji, pa Vas pozivamo, ukoliko smatrate da ste u ovom procesu oštećeni, pokrenete postupak.

Upravo zato što je riječ o novcu svih građana i svjesni da je cilj konkursa ostvarivanje javnog interesa da se pojača produkcija medijskih sadržaja kojima se ukazuje na opasne posljedice govora mržnje i dezinformacija, komisija je objektivno rangirala sve prijave, i svoj posao radila savjesno i sa dobrom namjerom, vodjena svojim obimnim iskustvom i razlonikošću perspektiva.

Kao i prilikom raspodjele na Konkursu za raspodjelu sredstava preko Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija iz decembra 2021. godine, pozivali smo i ovog puta telefonom medije čiji su projekti odobreni. Vi ste bili jedni od njih. Razlika u odnosu na taj konkurs je što je sada na raspolaganju za projekte internetskih publikacija bilo duplo manje novca. Za 70.000 eura imali smo 40 prijava. Nažalost, nije bilo moguće da budu podržane sve aplikacije jer sa sumom koja bi bila opredijeljena cilj konkursa bi bio doveden u pitanje. To što projekat portala Volim Podgoricu ovog puta nije podržan nije razlog za ovako teške kvalifikacije.

Kao što znate, tek slijedi podrška medijima, odnosno podrška produkciji sadržaja od javnog interesa, preko Fonda za medijski pluralizam, za 2022. godinu. Vjerujem da ćemo, preko Fonda, moći da postignemo daleko veći obuhvat medija, čiji će projekti biti podržani.

Ministarstvo kulture i medija nije i neće diskriminisati bilo koji medij. Cilj su nam snažni, održivi i profesionalni mediji. U nacrtu Medijske strategije predložen je niz dodatnih mjera kojima se nastoji optimalno urediti medijsko tržište i pospješiti održivost crnogorskih medija. Istovremeno se već mjesecima naporno radi na izmjenama i dopunama medijskih zakona. Ono što je dodatni izazov za crnogorsko društvo, a samim tim i za sve medije u Crnoj Gori, je širenje svijesti o opasnim posljedicama širenja govora mržnje putem medija ili njihovih naloga na društvenim mrežama, širenje dezinformacija, olako iznošenje teških kvalifikacija, plagiranje, odnosno prenošenje tekstova i fotografija iz drugih medija bez navođenja izvora… Riječju, poštovanje Kodeksa i oživljavanje mehanizama samoregulacije je ozbiljan izazov za jedan dio medijske zajednice – naveo je Rudović u reagovanju.

Napomena Redakcije: VOP je Ministarstvu kulutre i medija 17. juna uputio niz konkretnih novinarskih pitanja u vezi raspodjele državnog novca medijima, ali na njih nismo dobili odgovore. Nakon što nam budu dostupne sve informacije i dokumentacija u vezi navedenog Konkursa, sa njima ćemo upoznati naše čitaoce i medijsku javnost kojoj su te informacije još uvijek nedostupne.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com