RESOR VESNE BRATIĆ: Smijenjeni direktori neka pravdu potraže na sudu

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštilo je da je smjena direktora prosvjetnih ustanova izvršena kao zakonska obaveza, ističući da su se poštovali jedino meritokratski principi, a ne pripadnost bilo kojoj političkoj partiji. U resoru Vesne Bratić smatraju da je nepošteno postupanje javnosti koje nalikuje na, kako su reklu, diskriminaciju novoizabranih vršioca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola.

“Kao odgovorna institucija, posvećeno je, jedino, sprovođenju zakona i poštovanju Ustava Crne Gore. Shodno tome, čvrsto ostajemo na civilizacijskim stanovištima moderne parlamentarne demokratije, u kojoj se poštuju zakoni i prava, i baštine izvorne evropske vrijednosti”, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Kažu da su više puta nedvosmisleno isticali značaj javnog mnjenja kao korektivnog faktora čiji glas su, kako navode, pokazali da razumiju i poštuju.

“Istovremeno, stalo nam je da učestvujemo u izgradnji boljeg i pravednijeg društva u kome neće biti diskriminsanih i obespravljenih. Nažalost, dani koji su za nama, svjedoče o niskom stepenu tolerancije, razumijevanja i strpljenja jednog dijela javnosti, ali i o opasnom, zlonamjernom i proračunatom djelovanju različitih političkih struktura čiji je, u demokratskom smislu, rušilački uticaj ponovo kontaminirao javni prostor”, navedeno je u saopštenju.

Ističu da je sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je izglasan u Skupštini Crne Gore urednim izjašnjavanjem parlamentarne većine, zakonska obaveza Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Vjerujemo da je nepošteno postupanje javnosti koje nalikuje na diskriminaciju novoizabranih vršioca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola, koji su, ponavljamo, birani nepartijski, i kojima su se vrednovali profesionalni angažman, znanje, komptenecije i stručnost. Takođe, smatramo da se u zrelim i odgovornim građanskim zajednicama moraju poštovati institucije sistema, i u tom smislu, pozivamo sve odlazeće direktore, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, da pravdu potraže pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava”, naglašeno je u saopštenju.

Voljeli bi da, kako su rekli u Ministarstvu, “novonastala zaglušujuća larma na društvenim mrežima i elektronskim medijima, uistinu predstavlja odraz narodnog mišljenja”.

“To bi bio nedvosmislen indikator progresa i buđenja našeg društva iz višedecenijskog autokratskog mraka. Međutim, čitav slučaj dosta često podsjeća na buku i bes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta”, zaključeno je u saopštenju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button