SDT ocijenilo da nema dokaza da je Katnić htio da hapsi Krivokapića

Specijalno državno tužilaštvo utvrdilo je da nema dokaza da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić imao namjeru da uhapsi premijera Zdravka Krivokapića ukoliko u Beogradu potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

U odluci koju je donijela specijalna tužiteljka Lidija Vukčević piše da Katnić negira da je kao glavni specijalni tužilac pripremao navedeno hapšenje.

“Krivokapić u datoj izjavi navodi da, s obzirom na brojnost kontakata, ne može označiti bilo koje lice pojedinačno da mu je dalo predmetnu informaciju, već da je to produkt zaključivanja iz više izvora i opservacija samog događaja, pa nalazim da nema osnovane sumnje da je K.M. izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao ni drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”,  piše u odluci koju prenosi Dan.

Ocijenjeno je da Katnić u ovom slučaju nije počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Katnić je negirao Krivokapićeve tvrdnje rekavši da ni kao građanin, ni kao GST u tom periodu nije imao saznanja da je predsjednik Vlade otputovao u Beograd radi potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

SDT, kako je rekao, nema zakonska ovlašćenja da preduzima bilo kakve radnje iz svoje nadležnosti na teritoriji tuđe države, a napomenuo je i da Krivokapić uživa imunitet, što znači da bi za njegovo hapšenje bilo potrebno prethodno pribaviti odobrenje Skupštine Crne Gore.

Katnić navodi i da je za procesuiranje krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, o kojima bi se u konkretnom slučaju jedino moglo raditi, nadležno isključivo Više državno tužilaštvo.

Premijer Zdravko Krivokapić je u junu, nakon povratka iz Beograda gdje je bio radi potpisivanja Temeljnog ugovora, kazao da je glavni specijalni tužilac pripremao njegovo hapšenje ako potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

Ova izjava je od strane SDT-a tretirana kao usmena krivična prijava protiv Katnića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Krivokapić je tokom postupka naglasio je da je to rekao nakon brojnih konsultacija koje je imao sa saradnicima, a s obzirom na veliku medijsku hajku nakon što u Beogradu nije potpisao Temeljni ugovor.

On je naveo da je takve informacije dobio od najbližih saradnika u koje ima povjerenje, ali isto tako da  nije dobio nijedan dokument koji potkrepljuje te sumnje.

loading...

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com