SDT okončalo istragu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda: Vijećaju hoće li optužiti Vesnu Medenicu - Volim Podgoricu

SDT okončalo istragu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda: Vijećaju hoće li optužiti Vesnu Medenicu

Specijalno državno tužilaštvo okončalo je istragu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koja je pokrenuta po anonimnoj prijavi.

U narednim danima, kako “Dan” nezvanično saznaje, očekuje se da SDT donese odluku hoće li podići optužnicu protiv Vesne Medenice ili će odbaciti prijavu. U ovom postupku Medenici se stavlja na teret da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja jer, iako je znala, nije obavijestila Sudski savjet, čiji je član bila, da je protiv tadašnjeg sudije Milosava Zekića pokrenut krivični postupak zbog tuče. U prijavi stoji da je ona time omogućila da Zekić ne odgovara disciplinski pred Sudskim savjetom, te da ne bude suspendovan i da umjesto 60 odsto zarade prima punu platu.

Tokom istrage je saslušano više osoba, među kojima se našao i nekadašnji ministar pravde Zoran Pažin. Njegovim saslušanjem okončana je istraga. On je iskaz dao u decembru prošle godine u svojstvu svjedoka. Nakon saslušanja, novinarima je kazao da mu nije jasno zašto tužilaštvo Medenici stavlja na teret nešto što nije bila njena nadležnost, već nadležnost Sudskog savjeta.

“Saopštio sam da sam za činjenicu da se protiv sudije iz Rožaja Zekića vodio krivični postupak i da je naknadno osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim vršenja sudijske funkcije saznao na samoj sjednici Sudskog savjeta. U raspravi koja se tim povodom povela zauzeo sam pravni stav da ne treba prihvatiti ostavku sudije Zekića, koju je podnio, već da on treba da bude razriješen jer je prethodno utvrđeno da je izvršio krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije. Većina članova Sudskog savjeta bila je drugačijeg mišljenja, što je njihovo legitimno pravo, jer je to kolektivni organ. U svakom slučaju, nije mi jasno zašto se ovo stavlja na teret predsjednici Vrhovnog suda, koja tada nije bila nadležna za to pitanje, već se radi isključivo o nadležnosti Sudskog savjeta”, naglasio je Pažin.

Ranije je saslušana i bivše predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer. Ona je pred specijalnim tužiocem kazala da je obaveza suda pred kojim je vođen postupak protiv sudije Zekića bila da obavijesti Savjet o tome. Zbog toga, kako je pojasnila, ovo pitanje nije bilo u nadležnosti Vesne Medenice kao predsjednice Vrhovnog suda.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com