SNP I DF neće glasati za smjenu Bečića, pozicija mu zavisi od GP URA - Volim Podgoricu

SNP I DF neće glasati za smjenu Bečića, pozicija mu zavisi od GP URA

Socijalistička narodna partija i Demorkatski front neće sjutra na vanrednoj sjednici Skupštine glasati za smjenu predsjednika Alekse Bečića, saopštili su u emisiji “Okvir”, na TVCG poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović i funkcionerka SNP-a funkcionerka Slađana Kaluđerović.

Izvjesno je da za smjenu svog predsjedniika neće glasati Demokrate, kao ni manje partije parlamentarne većine koje su sa Demokratama podržale vladu, pa će ostanak Bečića zavisiti od glasova GP URA.

Funkcioner GP URA, Zoran Mikić kazao je da će danas imati konsultacije unutar koalicije i da će od toga zavisiti “kako će glasati”

Prijedlog za razrješenje potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije (LP), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokrata (SD) Socijaldemokratske partije (SDP) i Albanske koalicije Jednoglasno.

Skupština Crne Gore, kako se navodi u predlogu za smjenu, za vrijeme mandata Bečića, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako ocjenjuju poslanici opozicije, nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

“Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka. Negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja je ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen, a značajan doprinos takvom Izvještaju i takvoj dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika”, stoji u predlogu.

Piše i da je u toku trajanja ovog saziva Skupštine, Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava.

“Najveći razlog tome je nespremnost i odsustvo političke volje aktuelnog predsjednika Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čeinih funkcija u pravosudnom sistemu. Naime, predsjednik Bečić nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebao da dovede do rješenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa”, piše, između ostalog, u predlogu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com