Specijalni Pulicer tinejdžerki koja je snimila ubistvo Džordža Flojda

Specijalna nagrada Pulicer dodijeljena je danas tinejdžerki čiji je video snimak smrti Afroamerikanca Džordža Flojda pod koljenom bijelog policajca pokrenuo globalni pokret protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti, prenosi Beta. 

Žiri za Pulicerove nagrade, najprestižnije američke novinarske nagrade, nagradio je 18-ogodišnju Darnelu Frejžer, zbog toga što je “hrabro snimila ubistvo Džordža Flojda, u videu koji je podstakao proteste protiv policijske brutalnosti širom svijeta ukazujući na presudnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom”.

Frejžer je imala 17 godina kada je snimila Flojdovu smrtu u maju 2020. godine, kada ga je privela policija Mineapolisa.

List Star Tribjun iz Mineapolisa, dobio je Pulicerovu nagradu za udarne vijesti za pokrivanje ubistva Džordža Flojda 25. maja 2020. godine i građanskih nemira koji su uslijedili u gradu.

Flojd, Afroamerikanac, umro je pošto ga je bijeli policajac Derek Šovin držao pritisnutog za vrat na zemlji devet minuta i 29 sekundi. Taj postupak je izazvao talas protesta prvo u Mineapolisu a zatim širom SAD.

Novinari Star Tribjuna pokrivali su izlive bijesa u Mineapolisu gdje su demonstranti palili zgrade, uključujući policijsku stanicu. Odbor Pulicera nazvao je to izvještavanje “urgentnim, autoritativnim i nijansiranim”. Policajaca Šovin kasnije je osuđen za ubistvo.

Agencija Asošiejted pres dobila je dvije Pulicerove nagrade za fotografiju za pokrivanje protesta o rasnoj nepravdi u SAD i posljedica pandemije koronavirusa na starije u Španiji.

Glavni fotograf agencije AP u Španiji Emilio Morenati dobio je nagradu za fotografiju za dokumentovanje uticaja kovida-19. na starije. Jedna od pobjedničkih slika prikazuje stariji par koji se grli i ljubi kroz plastiku.

Rad 10 fotografa AP-a dobio je nagradu za udarne vijesti za izvještavanje sa protesta koji su zahvatili američke gradove poslije smrti Džordža Flojda u maju 2020. godine.

Fotografi su izbjegavali gumene metke i suzavac da uhvate snimke demonstranata sa pesnicama u vazduhu i ponekad nasilne sukobe sa policijom. Sa ovim osvojenim nagrdama AP je do sada osvojio 56 Pulicerovih nagrada, uključujući 34 za fotografiju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button