STIJOVIĆA I BRATIĆEVU ČEKA GLASANJE O POVJERENJU: Ko će s kim smjenjivati Krivokapićeve ministre?

Dubokoj političkoj krizi u Crnoj Gori ne nazire se kraj, a ono što slijedi, ne da neće pomoći rješavanju, nego će je dodatno produbiti.

Nakon što je ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić razriješen glasovima opozicije i dijela vlasti, Vladu, koju trendutno podržava 14 od ukupno 81 poslanika u parlamentu, očekuje preispitivanje podrške za ministre poljoprivrede i ruralnog razvoja, Aleksandra Stijovića i ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić

Na predlog Socijaldemokratske partije, koji je podržala opozicija, u Skupštini Crne Gore pokrenuta je Interpelacija o pretresanju politike Vlade u oblasti poljoprivrede u čijem zaključku je predlog za razrješenje ministra Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi probleme sa kojima se crnogorski poljoprivrednici ove godine suočavaju.

RESOR VESNE BRATIĆ: Smijenjeni direktori neka pravdu potraže na sudu

SDP podnio interpelaciju: Bratić smijeniti u najkraćem roku

TRAŽE SMJENU STIJOVIĆA: Poljoprivrednici traktorima stigli u Podgoricu

“TOKIO, STIŽEMO” Spajić poslao pozdrav iz aviona

Interpelacija o smjeni ministra Stijovića pokrenuta je na inicijativu Socijaldemokratske partije i to, kako su obrazložili, zbog nesposobnosti da riješi probleme sa kojima se crnogorski poljoprivrednici ove godine suočavaju. Kako navode, u situaciji kada se stočari suočavaju sa najvećom krizom, resorno ministarstvo na čijem čelu je Stijović ne umije i ne želi da nađe rješenje.

“Predlozi rješenja krize koji dolaze od ministra i njegovih saradnika pokazuju da oni nemaju elementarno znanje o ovoj materiji, čime u opasnost dolaze hiljade porodica, kao i ukupna poljoprivredna proizodnja koja čini čak devet odsto BDP-a. Zbog toga što su ovih dana traktori ispred državnih institucija, a ne u njivama, stočari pred zatvaranjem farmi, a proizvođači voća i povrća prinuđeni da se sami snalaze, predlažemo razrješenje ministra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi krizu koja prijeti da ugrozi održivost poljoprivredne proizvodnje”, navode iz u SDP-a.

Ubrzo nakon ove inicjative, opozicija, ali i dio vlasti se obrušio na ministarku Bratić zbog, kako tvrde “skandaloznih” imenovanja za v. d direktora obrazovnih institucija.

Prava bura se podigla nakon odluke nove vlasti da smijeni preko 500 direktora, pomoćnika direktora osnovnih i srednjih škola i vrtića postavljenih za vrijeme bivšeg režima.

Protesti su dostigli vrhunac kada je za v. d. direktora barske škole “Jugoslavija” imenovana učiteljica Rada Višnjić, koja je od prethodne uprave dobila otkaz.

Socijaldemokratska partija proslijedila je parlamentu Interpelaciju u kojoj traži smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog, kako navode, skandaloznih imenovanja vršilaca dužnosti direktora obrazovnih institucija. Interpelacija je proslijeđena i partijama vlasti – Građanskom pokretu URA i Demokratskoj Crnoj Gori, kao i opoziciji.

Iz DPS-a saopšteno je da “nikad niko nije pokušao poniziti Crnu Goru kao Vesna Bratić”, navodeći da će državu skupo koštati činjenje ministarstva kojim ona rukovodi.

Konkretno imenovanje Rade Višnjić za direktorku najveće škole u Baru, oštro je kritikovao i GP URA. 

Goran Đurović, potpredsjednik URE kaže da se ovim činom, još jednim u nizu, dodatno polarizuje društvo i ne radi u javnom interesu.

“Postaviti na čelo vaspitno-obrazovne ustanove osobu pred kojom je bio pokrenut disciplinski postupak i zbog čega joj je prestao radni angažman u prosvjeti zaista je i više nego neprimjereno. Još više jer je pomenuta oštro i grubo prekršila kodeks rada i ponašanja prosvjetnog radnika, zloupotrebljavajući učionicu i djecu”, ističe Đurović.

Naveo je da se URA protivi ovakvom imenovanju na čelo jedne od osnovnih škola u Baru.

U dokumentu koji potpisuje predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije – Albanske koalicije “Jednoglasno”, Raško Konjević, navodi se da mnistarka Bratić zaslužuje da bude razriješena jer je u parlamentu, a time i cjelokupnoj javnosti, garantovala da postavljenja neće imati veze “sa partijskim knjižicama” i da će se neophodne promjene dešavati na bazi jasnih i mjerljivih kriterijuma.

Ono što je izvjesnomm, kada rasprava po interpelacijama dođe na dnevni red, optužbi i teških riječi, neće faliti. 

Ukoliko podnosioci interpelacija, pored podrške opozicije, dobiju podršku iz dijela vlasti, kao što je dio vlasti dobio podršku opozicije za smjenu Leposavića, to će definitivno odvesti crnogorsku političku scenu u – ćorsokak. 

V.M. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button