STIŽU DOLARI: Crnogorski studenti koji su bili na “Work&Travel” dobijaju pomoć iz Amerike - Volim Podgoricu

STIŽU DOLARI: Crnogorski studenti koji su bili na “Work&Travel” dobijaju pomoć iz Amerike

Crnogorski studenti koji su tokom protekle tri godine bili na “Work&Travel” programu u Americi, imaju poreski broj i aktivan račun u SAD, uredno dobijaju pomoć koju američka vlada daje građanima zbog korona krize. Ta pomoć nije beznačajna ni za američke prilike a za naše građane je više nego izdašna. 

Student iz Podgorice, sa kojim smo razgovarali, do sada je dobio pomoć u ukupnom iznosu od 3.200 dolara. 

Američki predsjednik Džo Bajden je 11. marta potpisao treću rundu “stimulativnih čekova” u iznosu od 1400 dolara, dopunjavajući tako drugu rundu čekova od 600 doalra, njegovog prethodnika Donalda Trampa. Ukupna vrijednost Bajenove pomoći je 1.9 biliona dolara, a podrška Kongresa je bila na ivici, 51-50 u korist demokrata, a tijesno je bilo i u Senatu, 220-211.

Kriterijumi za dobijanje pomoći su slični kao i u prvom i drugom paketu pomoći koji je potpisan krajem marta, odnosno decemra 2020. godine za vrijeme vladavine Trampa, kada je HEROES Act  je obezbijedio 1.200 dolara pomoći za pojedince (ili 2.400 dolara za bračne parove). Ovog puta pomoć dobijaju pojedinci koji su zaradili do 85.000 dolara, i parovi koji godišnje zarađuju do 170.000 dolara.

Računica se pravi na osnovu plaćanja poreza za određenu godinu. Konkretno za treći ček se “gledaju” porezi iz 2019. godine i 2020. godine, ukoliko ih je neko odradio za 2020., a rok za nju je do 15. aprila.

Međutim to nije sve. Pomoć dobijaju i studenti koji su tih godina bili na “Work&Travel” programu, a ukoliko su ostavili otvorene račune u američkim bankama i uredno odradili poreze mogu se nadati nadolazećoj “pomoći” u iznosu od 1400$. Isplate su počele od srijede 17. marta.

Student iz Podgorice čiji identitet je poznat redakciji, dva puta je bio u Americi na “Work&Travel” programu, 2018. i 2019. godine. Oba puta je uredno odradio poreze i ostavio otvoren račun u banci, jer kako kaže “nikad se ne zna kada će mu valjati”. Da i sam nije znao, bio mu je od velike koristi…

“Oba puta sam uredno radio obračun poreza, a račun sam ostavio otvoren kako bi mi na njega legao povrćaj poreza na koji imaju pravo svi koji su radili u Americi legalno preko nekog programa, a nisu stanovnici iste. Takođe ostavio sam ga otvorenog zbog online trgovine, jer je mnogo lakša preko jedne međunarodne banke”, kaže naš sagovornik za Portal Volim Podgoricu VOP.

Kako navodi, kada je krenula sva zbrka i haos oko korone, dobio je informaciju od druga da Amerika uplaćuje novčanu pomoći u doba krize i sasvim slučajno je provjerio račun, na kojem je, na njegovo iznenađenje, bilo 1.200 dolara.

“Slučajno sam, ne očekujući novac provjerio račun i ispostavilo se da sam dobio novčanu pomoć od Amerike. Odmah sam počeo da iastražujemo u američkim onlajn medijima i saznao da to nije pozajmica već bespovratna pomoć, kao i to da je ta pomoć tek u prva u nizu i da će ih biti dok god postoje uslovi za to, a uslovi su kriza izazvana koronom.”, navodi on.

Kako kaže kroz šalu, u dubini duše se nadao da će kriza u Americi potrajati.

Kriza je zaista i potrajala, a on je nastavio da dobija pomoć iz Amerike.

“Odmah nakon prve isplate sam proučio sve uslove vezane za pomoć preko njihove zvanične institucije, IRS-a i saznao da ispunjavam svaki uslov za nastavak isplata, koje su došle u januaru, u iznosu od 600 doalra i sada, prije dva dana u iznosu od 1400 dolara. Postoje špekulacije o još jednoj rundi isplata, krajem 2021. godine, ali ta runda neće obuhvatiti mene jer se odnosi samo na poreze iz 2020. godine koje ja nažalost nemam. Ali ako je neko bio u Americi prošle godine, možda ima čemu da se nada.”, dodaje naš sagovornik.

Kratko se i osvrnuo i uporedio američku pomoć, sa onom kod nas.

“Naime u Americi ova količina novca vam je dovoljna da preživite, slično kao i sa 100 eura kod nas koje je država davala. Ipak, iznos američke pomoći, za prilike u Crnoj Gori je ogroman, ali i neplaniran. Glavna razlika u toj pomoći je ta što kod Amerikanaca ne postoje spacijalni uslovi osim da ste prethodne godine zaradili manje od 85.000 doalra i da ste uredno obračunali takse. Pomoć je namijenjena svima jer su svi radili smanjenim kapacitetima zbog korone. Sa druge strane kod nas dobijaju i oni što im treba i ne treba. Mišljenja sam da ako već zatvaraju nekog zbog korone, onda mu država mora pomoći da preživi. Kod nas često nema jasnih kriterijuma ko se zatvara, a ko se ne zatvara i zbog čega. Imamo slučajeve da su nedavno zatovorene male radnje i uslužne djelatnosti u Budvi, Tivtu, Herceg Novom, a ti ljudi nisu dobili nikakvu pomoć države, niti subvencije. Sa druge strane, subvencionišu se djelatnosti koje rade potpuno normalno i gotovo da nisu osjetili krizu”, kaže ovaj student. 

Dodaje da, čim se završi pandemija korona virusa, pakuje kofere i ponovo pravac – Amerika. 

A. Dragnić

2 komentara

  1. I wanted to check up and let you know how , a great deal I treasured discovering your web site today. I will consider it a great honor to operate at my place of work and be able to make real use of the tips contributed on your site and also participate in visitors’ feedback like this. Should a position regarding guest writer become available at your end, you should let me know.

  2. Glorious weblog! I actually love how it’s simple on my eyes in addition to the details are properly written. I am wondering how I may be notified every time a brand new post has been made. I have subscribed to your rss feed which must do the trick! Have a nice day! ????

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com