Tanjug: Nije bilo Krivokapićevog pisma patrijarhu Porfiriju

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je patrijarhu srpskom Porfiriju uputio samo jedno pismo, 21. maja, u kojem nema ni riječi o spornim članovima Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC, saznaje Tanug iz izvora bliskih Crkvi.

Krivokapić je,podsjetimo, izjavio da je srpskom patrijarhu Porfiriju poslao pismo sa primjedbama na dva sporna člana i dio preambule, prije nego što je otputovao u Beograd. 

U tom pismu, kaže izvor agencije, samo se najavljuje potpisivanje Temeljnog ugovora, bez preciziranog datuma.

Prema istom izvoru, Krivokapić je desetak dana prije dolaska u Patrijaršiju SPC saopštio tadašnjem vladiki, sada mitropolitu Joanikiju da “nije trenutak” za potpisivanje Temeljnog ugovora.

Prema saznanjima Tanjuga, Patrijarh nije dobio to drugo pismo.

Krivokapić je, naime, 25. aprila izričito rekao da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, a sedam dana prije toga je prvi put govorio o dva sporna člana, koja, kako je tada rekao, nisu u saglasju sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

On je u intervjuu TV Vijestima sinoć rekao i da su sa Temeljnim ugovorom bili upoznati predsednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović, da bi odmah nakon intervjua, na svom Tviteru napisao da je Bečić bio upoznat sa njegovim putovanjem u Beograd, ali ne i sa sadržajem Temeljnog ugovora. 

Bečić je danas demantovao Krivokapićeve navode da je upoznat sa sadržinom Temeljnog ugovora.

Istoričar Aleksandar Raković kazao je za Tanjug da se “Zdravko Krivokapić služi obmanama i neistinama kako bi onemogućio da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom ikada bude potpisan”.

“Čak i ako bi Srpska pravoslavna crkva izašla u susret svim Krivokapićevim fantazmagorijama, Temeljni ugovor opet ne bi bio potpisan”, izričit je Raković.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button