Savjet stranih investitora apeluje na Skupštinu da odustane od moratorijuma na kredite

Savjet stranih investitora u Crnoj Gori još jednom je apelovao i pozvao predstavnike
Skupštine da odustanu od usvajanja Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis). 

“Čak i novi predlog kojim je moratorijum skraćen na tri mjeseca nije dobro rješenje i nanio bi direktnu štetu
bankarskom sistemu. Podsjećamo da su stavovi međunarodnih finansijskih institucija jasno protiv
moratorijuma, pa je Evropska centralna banka ograničila postojeće moratorijume kako za pravna tako i za fizička lica. Upravo zbog očuvanja finansijskih sistema i njihovog jačanja, Evropska centralna banka ne podržava uvođenje novih moratorijuma”, navode iz SSICG.
Nametanje masovnog moratorijuma u bankraskom sistemu u Crnoj Gori, kako kažu, mimo
preporuka međunarodnih institucija, konsultacija sa Centralnom bankom, Ministarstvom finansija i bankama, suprotno je svim dobrim praksama u kontekstu unapređenja poslovnog ambijenta, posebno u situaciji kada cijelo društvo treba da bude udruženo u aktivnostima oporavka ekonomije.

“Ovakve izmjene zakonskih rješenja koje direktno ugrožavaju poslovanje i likvidnost bankarskog sektora treba da prati adekvatna debata u javnosti. 
Uvjereni smo da naš zajednički cilj treba da budu dugoročni interesi građana i privrede, zato pozivamo na otvoreni dijalog i Skupštinu i Vladu i da zajedno sa bankama, regulatorom i privredom radimo na pronalaženju zajedničkih rješenja koja su u najboljem interesu crnogorskih građana i privrede”, zaključuju iz SSICG.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button