TRANZICIJA - Volim Podgoricu

TRANZICIJA

Oni koji su uzeli 200 mjesta po dubini optužuju one koji su uzeli 450 da su foteljaši, a oni sa 150 mjesta po dubini pričaju kako dubine nijesu gledali. Političke 'elite' su do te mjere odnarođene da pojma nemaju kako je običnim građanima

Piše: Aleksandar Dragićević
Zaraćene strane poslije rata sjednu i dogovore se da potpišu primirje.
Dva najljuća konkurenta na tržištu sjednu i dogovore se kako da zbog njihovog obračuna i borbe za klijente ne trpi profit.
U Crnoj Gori poslije 30 godina vlasti jedne partije, poslije mirne i demokratske smjene vlasti, politički predstavnici ne mogu da se dogovore kako da se krene putem koji bi bio najbolji za Crnu Goru i njene građane.
Jedni hoće da prave novu vladu uz podršku onih koji su vladali 30 godina, koji su dezintegrisali institucije, uveli kriminal i korupciju u svakodnevicu…
Drugi protestuju i neće da razgovaraju… Treći hoće da blokiraju državu… Četvrti iskusno vrebaju da se ubace po dubini.
Već toksičan javni prostor postao je toliko radioaktivan da dezintegriše svaku nit normalnosti ili zdravu priču u državi.
Oni koji su uzeli 200 mjesta po dubini optužuju one koji su uzeli 450 da su foteljaši, a oni sa 150 mjesta po dubini pričaju kako dubine nijesu gledali.
Jedni druge optužuju da brane fotelje, hoće još fotelja ili hoće da osiguraju fotelje.
Padaju teške riječi, pale se mostovi i poziva se na izbore ili na ulazak u novu vladu.
I jedan i drugi predlog zahtijevaju saradnju. A kako uspješnu saradnju očekivati ako si nekome rekao da je lopov, foteljaš, izdajnik, prodana duša i tome slično?
Kako da se poslije izbora sjedne i pregovara opet? Kako da očekujemo stabilnu vlast sa ljudima koji znaju šta rade i hoće da rade?
Nikako…
Političke ‘elite’ su do te mjere odnarođene da pojma nemaju kako je običnim građanima. Kako se oni osjećaju, koliko se gubi povjerenje u politički sistem(koje je već na apsolutnom minimumu), i koliko se radikalizuju i oni koji su uspjeli da prođu sve izazove i prepreke i koji se nijesu radikalizovali do sada.
Ovo je tranzicija i ona će trajati. Mnogo bi lakše bilo da smo tranziciju prošli prije 15-20-30 godina, pa bismo sada pričali o nekim drugim stvarima, održivom razvoju, zapošljavanju, tehnologijama a ne ko će po dubini dobiti koje ministarstvo i ko će sa kim.
Tranzicija boli. Ali najviše boli običnog građanina jer političari i funkcioneri koji su plaćeni da nas iz tranzicije što bezbolnije izvedu – neće, ne umiju i ne žele.
Ovo je priča o tranziciji i raslojavanju. Ovo je priča o dvije klase – o običnim građanima i političkim “elitama” koje razvlače kanap u čijoj je sredini budućnost naše djece i koji može da pukne svakog trenutka.

1 komentar

  1. Bivši i ja smo prekinuli prije godinu i 2 mjeseca, a ja sam bila u šestom mjesecu trudnoće. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušao sam ga nazvati i obje su linije bile prekinute. Pokušao sam doći do njega na društvenim mrežama, ali me maknuo s njih. Pokušala sam doći do njegovih roditelja i oni su mi rekli da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti i da ne znaju što nije u redu. Svaki dan sam plakala i plakala jer sam ga jako voljela. Dok nisam rodila i beba nije imala godinu dana, nisam mogla vratiti svoju ljubav. Opet sam bio zbunjen. Ne znam što da radim, a ostala sam i bez posla i nemam novca za brigu o bebi. Bio sam jadan u životu pa sam zaplakao sestri i rekao joj svoj problem i rekao da zna za moćnu čaroliju bačenu dr apatu koja joj pomaže kad nije mogla zatrudnjeti. Kontaktirala sam ga putem e-pošte i rekao je da će mi pomoći i rekao mi je da je žena stavila urok na mog muža i rekla da će mi pomoći da razbijem čaroliju kako bi mi se moj muž zauvijek vratio i da će biti moj. Bilo mi je veliko iznenađenje što se dogodilo sve što je rekao. Muž mi se odmah vratio i rekao mi da mu oprostim. Puno hvala ovom moćnom i istinskom čarobnjaku. Molim se da će dugo živjeti i raditi više od svog prekrasnog djela. Ako imate problem koji vas muči u životu, obratite se ovom moćnom igraču čarolija! On ti može pomoći. Neće vas iznevjeriti, možete ga dobiti putem gmail adrese: [email protected] ili ga možete dobiti putem njegovog vibera/whatsappa: +1(425) 477-2744

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com