UCG: Spajićev Montenegro Works je glupost - Volim Podgoricu

UCG: Spajićev Montenegro Works je glupost

Odluka da se formira državno preduzeće Montenegro Works (Crna Gora radi) je populistička i nesprovodiva, a unijeće haos, smatraju iz Ujedinjene Crne Gore. Oni su kazali da državno preduzeće koje bi bilo pretpostavljeno drugim državnim preduzećima ne podrazumijeva da će Crna Gora raditi niti da je takva vrsta upošljenosti posao Ministarstva finansija.

“Ni po Ustavu, ni po zakonima, niti na osnovu Uredbe o funkcionisanju vlade, ministar finansija nije super ministar da bi se gurao u poslove drugih ministarstava. Uostalom tako zamišljeno preduzeće je glupost jer se samo umnožava državni kontrolni aparat radi navodne kontrole, a taj proces u potpunosti pripada Vladi”, saopštili su oni.

Tom logikom, dodaju, moglo bi se odlukom ili uredbom osnovati i jedno superministarstvo koje bi nadziralo rad svih ostalih čime bi Crnoj Gori, prvoj i jedinoj u savremenim demokratijama bila dovoljna trojica ljudi za rukovođenje državom: “predsjednik Vlade, super ministar i super direktor”

Smatraju da su ovakve odluke krupne, čak i krupnije od pojedinih spoljnopolitičkih prioriteta i da se ne mogu donositi bez saglasnosti parlamentarne većine.

“Takve orginalnosti sjetio bi se davno prije nas neko drugi da se ne kosi sa jasno postavljenim pravilima u sistemu odgovornosti u izvršnoj vlasti. Problem je, dakle, u kontrolnim mehanizmima koje ima Vlada, a ne koristi ih kada su u pitanju državna preduzeća, a ne u nedostaku super preduzeća. Inače, ovim, logično, ministar finansija postaje prvi potpredsjednik, odnosno, jedini zamjenik predsjednika Vlade”, istakli su iz UCG.

Dodaju i da je nedopustivo da se ovakva odluka usvaja ili objavljuje u trenutku kada su ministri na kolektivnom odmoru i da traže da ovaj eksperiment bude prekinut a odluka povučena.

“Tražimo, takođe da Ministarstvo finansija podrži svom snagom proces imunizacije stanovništva, da odvoji i hitno isplati novac zdravstvenim radnicima koji više mjeseci rade dodatni posao. U epidemiji koja ponovo prijeti ne možemo štedjeti na zdravlju. Treba nam super zdravstveni sistem u trenutku kada prijeti novi talas, a ne pozicioniranje u Vladi i oko Vlade koje izuzev lične i privatne afirmacije nama nikakvu svrhu”, zaključuje se u saopštenju.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com