UŽIVO NA VOP-u: Moguća zabrana međugradskog kretanja, zabranjen rad ugostiteljima u još 6 opština (VIDEO)

Zbog širenja epidemije korona virusa Vlada je zabranila rad ugostiteljskih objekata u Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Herceg Novom, Ulicnju i Kotoru, pored Budve i tivta, a moguća je i zabrana međugradskog kretanja građana iz ovih šest opština

Zbog širenja epidemije korona virusa Vlada je zabranila rad ugostiteljskih objekata u Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Herceg Novom, Ulicnju i Kotoru, pored Budve i Tivta, a moguća je i zabrana međugradskog kretanja građana iz ovih šest opština.

Dr Borko Bajić, državni seketar u Ministarstvu zdravlja je rekao da se donacije vakcina iz Srbije kao i od Adriatik Propertisa ne mogu porediti.

“Da smo mogli da uvezemo vakcine koje ćemo uvesti, Institut za ljekova je morao izdati saglasnost. Nemojte to dovoditi u istu ravan”. kazao je. dr Igor Galić je dodao da su vakcine dobili na najbrži mogući način na koji se moglo”. 

Prve doze vakcine će primiti prioritetne grupe, stari i zdravstveni radnici. 

Predstavnici Vlade su rekli da je sve spremno za početak vakcinacije. 

Galić je pojasnio da su vakcine koje će doći iz Srbije za 2.000 građana. 

Na pres konferenciji koja je počela u15 časova saopštene su nove mjere protvi epidemije koronavirusa.

Dr Igor Galić kazao je nivo obilijevanja u porastu, nakon novogodišnjih i božićnih praznika. 

U poslednjoj nedjelji je prosječan broj novooboljelih 523. 

Dr Bajić  kazao je da je, pored Tivta i Budve zabranjen rad ugostiteljskih objekata u Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Herceg Novom, Ulicnju i Kotoru. 

Zabrana se odnosi na sve osim za goste koji su smejšteni u hotelima, i dozvoljena je dostava hrane. 

Dr Galić je rekao da je novi soj koronavirusa do 70 odsto zarazniji te da je opasno što se epidemija ubrzava, a samim tim i broj umrlih. 

Dr Galić je rekao da će pratiti efekat novih mjera te da ugostitelji svakako ne mogu biti zadovoljni mjerama, ali ni građani sa ovolikom stopom incidencije.

“Ovo je možda samo početak restriktivnijih mjera i prema drugim granama privrede, iako smo svjesni da do ljeta sigurno nećemo moći da eliminišemo epidemiju, ali ovo je priprema za masovniju vakcinaciju”, kazao je Galić i dodao da rezultate mjera  mogu vidjeti tek nakon 14 dana.

“Pravićemo rpesjeke i sedmično i ukolilko bude hitnije mi ćemo to usvojitu a lokalne samouprave nas mogu kontaktirati, a na osnovu tih dojava smo predložili i ove preporuke”, kazao je.

Bajić

Bajić je rekao da su svjesni finansijskih posljedica na poslodavce i zaposlene. 

 Dr Radulović je rekla da je kovid centar popunjen 70 odsto ali to je jedna sedmina kapaciteta KCCG.

Galić je rekao da IJZ jeste predlagao zatvaranje granica, ali to nas, kako je rekao, ne može zaštiti i nije uzrok širenja epidemije. 

“Prije svega to je poštovanje mjera na lokalnom nivou. PCR test na granicama nam govori o zdravstvenom stanju osobe u 72 sata, a novi soj virusa je upravo od osobe koja je ušla sa negativnim testom”, kazao je.

On jedodao da ne žele zatvaranje međugradskog saobraćaja ali trenutna situacija nameće mjere.

Ukoliko se epidemija i dalje bude štirtila, logično je da ćemo predložiti i zabranu međugradskog saobraćaja”, kazao je Galić. 

Povodom izuzetno teške situacije u Meljinama, gdje radi samo jedan ljekar interne medicine, Bajić je rekao da se radi na tome, ali da je nemoguće odmah riješiti problem. 

Bajić je rekao da bolnica Mlejine nije bila predviđena kao kovid centar. 

Galić je rekao da zdravstveni radnici ozbiljno rade već godinu dana i da očekuju pomoć građana. 

Povodom podatka da smo prvi u Evropi po broju zaraženih, Galić je rekao da smo šampioni i u nepoštovanju mjera. 

Galić je kazao da je svima u interesu, čak i mladim ljudima koji imaju blage simptome, nisu svjesni da je moguće da i to ostavi posljedice. 

Kazao je i da će se pokušati da djeca što duže idu u školu, jer epidemija utiče i na mentalno zdavlje građana. 

Na pitanje kako će se održati izbori u Nikšiću, Galić je rekao da nema nikakvih političkih poruka.

Na pitanje spremaju li epidemiološke mjere vezano za izbore u Nikšiću, galić je rekao da će ukoliko neko bude tražio preporuke, koncipirati te preporuke, i dostaviti onome ko to bude tražio. 

Konferenciju možete pratiti uživo na VOP-u:

 

loading...

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button