Vlada danas o raskidu ugovora za Rudnik Brskovo - Volim Podgoricu

Vlada danas o raskidu ugovora za Rudnik Brskovo

Pitanje raskida ugovora sa kompanijom “Brskovo Mine” danas će se naći pred ministrima u Vladi Crne Gore, saznaje TVCG. To će uslijediti nakon što je pribavljeno mišljenje strane advokatske kuće.

Prema informacijama do kojih smo došli, jedan od zaključaka je da je koncesionar prekšio ugovor, čega su, kako se navodi u mišljenju i sami bili svjesni, pa su korigovali Studiju 2019. i direktno obrađivačkom timu Detaljnog prostornog plana (DPP) predali Studiju 2022, što takođe nije bilo usklađeno sa Ugovorom, i nije otklonilo sve nedostatke.

Posebno je problematizovano prisustvo teških metala na koncesionom području, neusaglašenost sa Zaknom o upravljanju otpadom, sa pozitivnim propisima Crne Gore, površnost i neadekvatnost mjera sigurnosti po tehnološkim fazama i mjere zaštite radne i životne sredine.

Sporno je i izmještanje korita rijeke Rudnice kao i nedostatnost podataka o biodiverzitetu na osnovu čega bi se donijeli zaključci u vezi sa mjerama zaštite.

Po našim informacijama, koncesionar ima 60 dana da otkloni sve nedostatke, nakon čega se i formalno stiču uslovi za raskid ugovora.

Podsjetimo, nakon što je Međuresorna komisija, koja se u proteklom periodu bavila pitanjem rudnika Brskovo, usvojila zaključke kojima se predlaže raskid ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara resources, premijer Milojko Spajić zatražio na sjednici Vlade 1. marta da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje.

Ministar rudarstva i energetike Saša Mujović ranije je istakao da “ako je cijena otvaranja Rudnika Brskovo degradacija zdravlja, apsolutno sam protiv”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com