Vlada pozajmljuje bankama 40 miliona bez kamate kako bi podržale privredu

Vlada Crne Gore potpisaće sledeće sedmice ugovore sa bankama o pozajmici od ukupno 40 miliona eura kako bi banke podržale privredu u okviru paketa mjera podrške privredi za drugi kvartal.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, obezbijedila kreditnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kako bi se povećala likvidnosti privrede i smanjio negativni uticaj COVID 19 na ekonomiju.

“Druga faza ove podrške, vrijedna 40 miliona eura realizuje se kroz aranžman između Vlade i Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) a u cilju obezbjeđenja sredstava za kreditiranje privrede pod povoljnijim uslovima. Sredstva će se plasirati posredstvom komercijalnih banaka. Nakon realizacije ove tranše od 40 miliona eura, postoji mogućnost obezbjeđivanja dodatnih 30 miliona eura podrške. Projekat će se realizovati na način što će Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, iz prethodno pomenutog kreditnog aranžmana, bankama kroz “transferni zajam” obezbijediti sredstva za kreditiranje MMSP”, navodi se u saopštenju.

Sredstva su najmijenjena za podršku likvidnosti, ali i investicijama, a da će bankama biti proslijeđena bez obaveze plaćanja kamate, te se na taj način kako tvrde stvaraju preduslovi da krajnji korisnici dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, čime se kako navode stvara osnov za oporavak privrede.

“Kako bi se realizovala gore pomenuta sredstva, ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić, će već naredne sedmice u ime Vlade zaključiti sa svakom bankom pojedinačno Ugovor o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera kojim se definišu svi uslovi pod kojima će sredstva biti ustupljena krajnjim korisnicima. Vlada Crne Gore je osluškujući potrebe privrede krenula u sveobuhvatnu podršku iskazanu kroz mjere za prvi, a potom i drugi kvartal, te će i na ovaj način dugoročno podržati razvoj naše privrede koja se i dalje oporavlja od posljedica krize uzrokovane pandemijom”, zaključuje se u saopštenju MEK.

Novac je obezbijedila bivša Vlada, rebalansom prošlogodišnjeg budžeta kod CEB-a. 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button