Dodjeljene košnice polaznicima Škole pčelarstva

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u saradnji sa MPŠV i  Udruženjem pčelara danas je u Kući meda nadomak Danilograda realizovala  aktivnost dodjele pčelarske opreme za 27 diplomaca prve Škole pčelarstva.

Iz TIKE su svim polaznicima škole donirana po tri pčelinja društva (tri košnice i tri roja) kao i osnovni pribor za pčelarenje (dimilica, pčelarski nož, bluzu i rukavice).

Ministar Aleksandar Stijović je svim diplomcima čestitao na uspješno završenoj školi i dobijenim zvanjima, posebno ističući zahvalnost partnerima iz TIKE na angažovanju i podršci pčelarima u Crnoj Gori.

„Edukacija i usavršavanje mladih pčelara osnovni je preduslov daljeg razvoja našeg pčelarstva. Uzimajući u obzir bogatstvo medonosnog bilja, razvoj ovog sektora ostvarujemo kroz profesionalizaciju pčelara, diverzifikaciju proizvoda kao i kroz promociju organskog pčelarenja. Povećanjem količine proizvedenog meda u Crnoj Gori ostvarile bi se mogućnosti za osvajanje novih tržišta i bila bi dostignuta značajno veća cijena meda i drugih pčelinjih proizvoda“, ocijenio je Stijović.

Govoreći o doprinosu TIKE kroz realizaciju projekta Nj. E. ambasadorka Turske u Crnoj Gori  Songul Ozan je naglasila posvećenost i dalje opredeljenje Agencije ka podršci poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori.

„TIKA je do sada realizovala veliki broj projekata. Jedan od njih je i razlog zbog kojeg smo se danas okupili- kako bi uručili opremu navršenim Pčelarima. Pored sektora pčelarstva TIKA je do sada realizovala projekte u oblasti plasteničke proizvodnje, dodjeli sadnica, malinarstva, maslinarstva, dakle u skoro svih djelovima poljoprivrede TIKA nastoji pomoći, na čemu se u ime Turske srdačno zahvaljujem“, istakla je Ozan, uz upućene čestitke i zahvalnost učesnicima i organizatorima na ostvarenom projektu.

Pčelar Đorđo Kotlaja se u ime polaznika prve generacije Škole pčelarstva zahvalio organizatorima uz ocjenu da će uvećanjem broja školovanih Pčelara koz projekte podrške svi zajedno doprinijeti razvoju pčelarstva.

Predsjednik udruženja pčelara Radule Miljanić izrazio je uvjerenje kako će zajedničkim politikama i naporima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Savez pčelarskih organizacija zajedno sa partnerskim organizacijma omogućiti pčelarima da još odlučnije nastave da se bave i budu sigurni u svom poslu.

Učesnici su, po dobijanju nove opreme, obišli pogone za preradu i sterilizaciju voska, odjeljenje za otkup i pakovanje meda, proizvodnju invertnog sirupa i pogača kao i mjesto za prodaju pčelarske opreme.

Nakon programa uručivanja košnica, ministar Stijović sa saradnicima održao je radni sastanak sa predsjednikom Saveza pčelarskih organizacija Radulem Miljanićem i sekretarom Vladimirom Radulovićem na kojem su razgovarali o nastupajućim aktivnostima i daljim modelima saradnje u pčelarskom sektoru.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button