“Vladin predlog o državljanstvu dobro rješenje, izmjene Ustava nijesu potrebne” - Volim Podgoricu

“Vladin predlog o državljanstvu dobro rješenje, izmjene Ustava nijesu potrebne”

Nesposobnost ili odsustvo namjere da se shvati da državljanstvo nije samo glas, već višeslojna veza pojedinca sa državom koja mu obezbjeđuje uživanje elementarnih građanskih prava kojih je bez državljanstva lišen, prava je slika pseudo-građanske ideologije, koja sve slobode i prava pojedinca štiti samo dok servisiraju njihove interese. To je u izjavi za Portal RTCG istakao advokat Mitar Šušić i poručio da se Vladin predlog o izmjeni Zakona o crnogorskom državljanstvu u dijelu biračkog prava ne kosi sa Ustavom.

SPAJIĆ: Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore

“Začuđujuće je kako su pojedini pravnici – koji se kunu u ustavnost i zakonitost, i političari – koji se kunu u “evropske vrijednosti”, u stanju da jednokratno izdaju sve te zakletve, čim osjete da bi njihova dosledna primjena narušila ideološku platformu na kojoj je bivši režim gradio mafijašku privatnu državu. Klanovska logika i kriminalni elitizam stvorili su državu u kojoj su interesi partije i mafije promovisali princip da svakog, za koga bi se moglo pretpostaviti da ideološki neće biti podoban, treba lišiti čak i osnovnih ljudskih prava”, navodi Šušić.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je prije dva dana da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina.

“Bilo ko, ko dobije državljanstvo kroz ovaj vid promjene Zakona o državljanstvu, deset godina neće imati pravo glasa, deset godina moraće da plaćaju porez u Crnoj Gori i moraće da imaju prebivalište i boravište ovdje”, istakao je Spajić.

Advokat Šušić se nada da će aktuelna većina imati, kako kaže, dovoljno razboritosti i odlučnosti.

“Nadam se da neće ustuknuti pred praznom pričom šačice promotera ovog ideološkog rugla koje danas odumire po kriptovanim aplikacijama, te da će svima kojima je Crna Gora matična država, u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom o državljanstvu, obezbijediti pravo na rad, putovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu – što su sve elementi državljanstva. Država Crna Gora ne može postojati bez onih koji su njeni prirodni građani i državljani, bilo da se radi o licima koja su iz drugih država došla u Crnu Goru sa namjerom da tu trajno ostanu ili da su iz Crne Gore otišli na privremeni rad u druge zemlje. Karikatura od države koju su podešavali za svoje privatne potrebe je prošlost, vrijeme je da se i ove krupne nepravde i anomalije usklade sa civilizacijskim normama i ljudskim pravima i to treba neskriveno promovisati na svakom koraku”, kaže sagovornik Portala Javnog servisa.

Poručuje da nikakve promjene Ustava nijesu neophone u tom dijelu.

“Ne postoji potreba da se štitimo od pretpostavki, a da pri tom urušavamo osnovna ljudska prava. Potrebno je izmijeniti rigidni Zakon o crnogorskom državljanstvu i neke podzakonske akte iz tog korpusa i bez umišljenih neprijatelja omogućiti ljudima da Crnu Goru konačno dožive kao svoju državu”, dodaje Šušić.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com