Femić u SDT-u ispitivan o ulozi Medenice u revizijama

Sudija Vrhovnog suda u penziji Branimir Femić saslušan je juče u svojstvu svjedoka pred specijalnim tužiocem Natašom Bošković u predmetu “Medenica”, potvrđeno je “Danu”. Femić je inače jedan od petoro sudija koji su prije dvije godine donijeli odluku u postupku revizije kojom se firma Fab lajv oslobađa plaćanja 1,2 miliona eura firmi Gugi komerc, a za koju Specijalno državno tužilaštvo sumnja da je donijeta nakon urgencije bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Pored Femića, u tom predmetu odlučivali su i sudije Radojka Nikolić, kao predsjednica vijeća, Natalija Filipović, Rada Kovačević i Vesna Jočić.

Prema nezvaničnim saznanjima, Femić se izjašnjavao upravo na okolnosti pomenute revizije, objasnivši kako su on i ostale kolege donijeli odluku u tom predmetu, ali i u još nekim predmetima koji su za SDT sporni. Navodno, tužilac Bošković je pitala Femića i da li je Medenica uticala na njega i kolege prilikom donošenja odluka u revizijama. U pogledu predmetnih revizija, SDT je angažovalo i vještake koji će prečešljati sve revizije za koje tužilaštvo sumnja da su donošene nakon urgencije Medenice.
Odlučujući u postupku revizije Vrhovni sud je početkom maja 2020. donio presudu kojom se firma Fab lajv oslobađa isplate 1,2 miliona eura firmi Gugi komerc. Sumnja se da je Vesna Medenica, po nalogu svog sina Miloša Medenice, za određenu dobit pristala da utiče na kolege u tom postupku tako što će od njih tražiti da odluče u korist firme Fab lajv, čiji su vlasnici braća Bojan i Marko Popović, koji će, kao se spekuliše u medijima, dobiti status svjedoka saradnika u ovom predmetu.

Hapšenja počela sredinom aprila

Po nalogu SDT-a, zbog sumnje da su pripadnici navodne kriminalne grupe Mloša Medenice sredinom aprila slobode su lišeni Vesna Medenica, policajac Milorad Medenica, službenica Uprave carina i prihoda Ivana Kovačević, Vasilije Petrović i Luka Bakoč. Uslijedlila su i hapšenja braće od strica Bojana i Marka Popovića, Ulcinjanina Marjana Bevenje, vlasnika špediterske firme MB, i Baranina Steva Karanikića zbog sumnje da su članovi kriminalne organizacije sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore.

Inače, Miloš Medenica, kojem se na teret stavlja i krivično djelo navođenje na protivzakoniti uticaj, napustio je Crnu Goru u decembru prošle godine i trenutno se, navodno, liječi od bolesti zavisnosi u Beogradu. Zvaničnim putem još nije tražena potvrda te informacije.

Među osumnjičenima za pripadništvo navodnoj grupi Miloša Medenice nalaze se i Marko Vučinić, Nikola Raičević, Petar Milutinović i Radomir Raičević. Osim za pripadništvo kriminalnoj organizaciji, Petrović, Vučinić i Raičević sumnjiče se i za nuđenje mita. Kako se navodi u naredbi SDT-a, braća Popović su pristala da plate Vučiniću i Raičeviću 181.000 eura u vidu nekretnina u Bečićima, i još 9.600 eura u gotovom novcu, kako bi sudska odluka kojom su obavezani da kompaniji Gugi komerc isplate 1.207.799 eura na Vrhovnom sudu bila preinačena u njihovu korist. Sumnja se da je Medenica obavijestio majku da je 23. aprila 2020. godine zaključen fiktivni predugovor o kupoprodaji navedenih nekretnina između Fab lajva i Nikole Raičevića, nakon čega je ona, kako se osnovano sumnja, završila svoj dio posla u sudu, a u vezi sa donošenjem sporne revizije. Dvije sedmice kasnije, Bojan Popović je, navodno, predao Raičeviću 9.600 eura, dok je gotovinu od prodaje nekretnina isplatio Milošu Medenici, Marku Vučiniću i Nikoli Raičeviću. Inače, Privredni sud je 2017. godine utvrdio da je kupoprodajni ugovor zaključen između Gugi komerca i Fab lajva raskinut, te da je Fab lajv u obavezi da izvrši povraćaj kupoprodajne cijene tužiocu u iznosu od 1.207.799,32 eura, isplaćene tuženom u robi, opremi i pružanjem usluga, na ime kupovine poslovnih prostora (dva poslovna prostora u Budvi).

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com