Ministri SNP-a i URA doveli pomoćnike iz DPS-a i SDP-a

Manjinska vlada počela je sa raspodjelom funkcija. Na jučerašnjoj sjednici imenovala je više državnih sekretara, saopšteno je iz vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Jedan dio sekretara je zaposlen zbog iskustva i znanja, dok je većina funkcije preuzela po osnovu članstva u partiji.

Potvrđeno je pisanje “Dana” da će bivši ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović biti imenovan za novog savjetnika premijera Dritana Abazovića za vanjsku politiku. Državni sekretar tog ministarstva biće Ljubomir Mišurović. Generalni sekretar je Dragica Anđelić, dok je Stanica Popović imenovana za vršioca dužnosti generalne direktorice Generalnog direktorata za konzularne poslove i dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kako je saopšteno iz Vlade, Ilir Harasani, doskorašnji direktor Uprave za inspekcijske poslove, imenovan je za zamjenika generalnog sekretara.

Aktuelna ministarka kulture i medija Maša Vlaović razriješena je dužnosti članice Savjeta Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Ona je kao nestranačka ličnost bila predlog GP URA. Na predlog Ministarstva kulture i medija, juče je za državnog sekretara tog resora izabran Denis Vukotić. U obrazloženju Vukotićevog imenovanja ministarka kulture i medija istakla je da on posjeduje iskustvo u javnoj upravi, liderstvo i druge lične osobine, a njegove ekspertize iz oblasti pravnih nauka doprinijeće sprovođenju i izmjeni zakonskih okvira u resoru kulture i medija. Zanimljivo je to što je Vukotić kadar Demokratske partije socijalista (DPS), kako je ranije objavljeno na njihovoj zvaničnoj stranici. Takođe, Vukotić je u ime DPS-a imenovan za zamjenika člana Izborne komisije Glavnog grada –Podgorica.

Vlada je donijela rješenja o imenovanju Bojana Božovića i Bojana Zekovića za državne sekretare u Ministarstvu pravde.

Zanimljivo je da je advokat Marko Kovač izabran za ministra pravde na predlog SNP-a, a Zeković je član Socijaldemokratske partije (SDP).

Damir Davidović novi je državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma. Na čelu tog ministarstva je funkcioner GP URA Goran Đurović. Davidović je bio državni sekretar u Ministarstvu turizma, izabran na predlog tadašnjeg predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića. Prije toga je obavljao funkcije savjetnika predsednika crnogorskog parlamenta i šefa kabineta gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše. Takođe, bio je i generalni sekretar Skupštine, a ima diplomu magistra evropskih poslova Centra za evropske integracione studije iz Bona i diplomirao je na Fakultetu za internacionalni menadzment u Beogradu.

Agron Camaj je novi sekretar u Ministarstvu javne uprave. On je ranije bio savjetnik u Ministarstvu kulture, a bez tog posla je ostao zbog uvredljivih poruka koje je preko Fejsbuka uputio na račun Srba u Crnoj Gori i bivšeg poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Ervina Spahića.

Mila Kasalica je novi državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Mjesto državnog sekretara u resoru ministarke Jovane Marović popuniće Aleksandra Mašković.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija biće Admir Šahmanović, a u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović.

Tri umjesto dva sekretara

Vlada je donijela odluku o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare.

“U skladu sa Zakonom o državnoj upravi, koji propisuje da ministarstva mogu imati najviše dva državna sekretara, ovom odlukom se otvara mogućnost da šest ministarstava mogu imati po jednog državnog sekretara, dok 12 ministarstava mogu imati po dva državna sekretara koje imenuje Vlada, na predlog ministra”, navodi se u saopštenju Vlade.

Poslanici u Skupštini Crne Gore nedavno su usvojili Predlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj upravi. Ovim izmjenama omogućava se da ministarstva u Vladi mogu da imaju najviše tri državna sekretara umjesto dva, što je na snazi sada.

loading...

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com