Saslušan Lazović zbog ukidanja zabrane Belivuku

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u sklopu istrage o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, optuženima za najmonstruoznija ubistva u Srbiji, potvrđeno je “Danu” iz vrha SDT- a. On je izjavu dao po krivičnoj prijavi koju je podnio predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, i to nekoliko dana pošto je prijava zavedena u SDT- u. On je u svojstvu građanina iznio svoja saznanja o ovom slučaju.

Osim njega, kako navodi sagovornik “Dana”, saslušani su skoro svi službenici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su mogli imati veze sa ukidanjem sporne zabrane. Povodom omogućavanja ulaska u Crnu Goru ozloglašenim Beograđanima, između ostalih, iskaz je dao i Milorad Žižić, koji je bio jedan od šefova u odjeljenju kojim je rukovodio Lazović.

”OD SDT-A JE ZAHTIJEVANO DA SE UTVRDI KO IM JE U JANUARU OMOGUĆIO DA UĐU U CRNU GORU, KADA SU U KOTORU BORAVILI KOD SADA ODBJEGLOG RADOJA ZVICERA, KOJI SLOVI ZA JEDNOG OD VOĐA “KAVAČKOG KLANA”

Kako je “Danu” pojašnjeno iz SDT-a, iako je prethodnih dana insistirano na tome da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odnosno specijalni državni tužioci, utvrdi da li je zabranu Belivuku i Miljkoviću ukinio Lazović ili njegov tadašnji kolega Enis Baković, SDT se ne bavi istragom u tom dijelu. Naime, kako navodi sagovornik “Dana” iz tužilaštva na čijem čelu se nalazi Katnić, oni provjeravaju da li je u radnjama prilikom ukidanja sporne zabrane ulaska izvršeno krivično djelo.

Tvrde i da su oni jedino tužilaštvo koje je nadležno u ovom predmetu, te da će nakon svih preduzetih radnji saopštiti da li u radnjama nekih lica ima elemenata krivičnog djela povodom omogućavanja ulaska u državu Beograđanima koji se terete za više stravičnih ubistava u Srbiji, ali i Crnoj Gori.Kada je otkriveno da postoje dokazi da su Belivuk i njegovi saradnici ubili Adisa Spahića i Damira Hodžića u Spužu, od SDT-a je zahtijevano da se utvrdi ko im je u januaru omogućio da uđu u Crnu Goru, kada su u Kotoru boravili kod sada odbjeglog Radoja Zvicera, koji slovi za jednog od vođa “kavačkog klana”.

Policajci nijesu krivi
Nakon hapšenja Boškovića i Đurovića SDT je ocijenilo da su oni nadležni za ovaj slučaj, te da nema osnovane sumnje da su Đurović i Bošković počinili krivično djelo zloupotreba položaja, nakon čega su naredili da budu pušteni na slobodu.

Nakon toga u SDT-u je saslušan i Enis Baković jer su se pojavile sumnje da je on, kao nadređeni Đuroviću i Boškoviću, izdao naredbu da se ukine sporna zabrana. Baković je za medije kazao da je radio po zakonu i pozvao nadležne da ispitaju njegovo postupanje.

Predmet povodom ukidanja zabrane formiralo je SDT, a ODT u Podgorici je po krivičnoj prijavi državnog sekretara u MUP-u Rada Miloševića izdalo nalog za hapšenje policijskih šefova Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića. Kada je SDT naredilo da budu puštaeni na slobodu, čelnici MUP-a i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović održali su vanrednu konferenciju za medije na kojoj su saopštili da su utvrdili da su zabranu ulaska ukinuli Baković ili Lazović, i to bez pravnog osnova. Rekli su i da je rukovodilac Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica vršila pritisak na tužioca u ODT-u kako da postupi u predmetu. Iz podgoričkog VDT-a su demantovali te tvrdnje, navodeći da je Medenica uputila kolegu da predmet ustupi nadležnom SDT-u.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com