A ŠTO STE DOŠLI OĐE, JA VAM NIŠTA NE MOGU, POĐITE U PODGORICU! Kad Crnogorac dodje u “rodni Montenegro” - Volim Podgoricu

A ŠTO STE DOŠLI OĐE, JA VAM NIŠTA NE MOGU, POĐITE U PODGORICU! Kad Crnogorac dodje u “rodni Montenegro”

Urednik rubrike jednog srpskog portala, porijeklom iz Crne Gore, objavio je kako je izgledao njegov nedavni boravak u “rodnom Montenegru”

Njegove utiske prenosimo integralno:

“Tipična balkanska slika: državni fakultet na cijeni, državni posao – san, državna bolnica – ružna java.

Nedavno provedoh praznike u rodnom “Montenegru”, i malo se informisah da su se neke stvari promijenile, a neke ostale iste. Novo je da su svi građani osigurani zdravstveno, bez obzira da su li su zaposleni, kako i gdje, pa je potrebno samo da odete po “pečat” republičkog fonda i da se liječite “o državnom (svom) trošku”.

I to bi negdje bila dobra vijest! Ali, avaj! Najbolji lijek, kad ste rođeni u Crnoj Gori, je da se ne razboljevate. Taj luksuz prosto nemate. To će vam reći i ljekari sami.

– A što ste došli ovdje? – upitao me je bradati ljekar Hitne pomoći na sjeveru evropske Crne Gore dok sam uvodio prijatelja koji je obilno krvario iz nosa.

– Evo ne znam. Mislio sam da znam da čitam, i da je pisalo “Hitna pomoć” – pomislim u sebi (kulturno dijete drsko je samo u sebi).

Pa eto, mi došli! Nismo imali pametnijeg posla na Badnje veče.

– Ništa vam mi ne možemo. Nemamo specijalistu za ORL. Samo u Podgoricu da pođete. Ne mogu vam ja ništa – reče DEŽURNI ljekar, koji ni prstom ne mrdnu da barem zaustavi krvarenje.

Bi nam neprijatno što smo došli po pomoć kod dečka koji se izgleda, tu zadesio nekom čudnom igrom sudbine. Još mu dolaze neki ljudi po pomoć.

Ironija je, inače, da smo se iz te iste Podgorice vratili jer je čovjek poslije obimnog krvarenja “zaliječen” tamponima i pušten! (Vjerovatno iz milosti, da se spasi zla zvanog crnogorsko zdravstvo).

Da ironija bude još veća, “nisu znali šta će mu” ni na moru, usred Bara, gdje se zadesio kada mu je krv prvo i potekla. I tako, od mora, preko Podgorice, do granice sa Srbijom – “nema lijeka apoteka”.

“Dobro, krvariš, pa šta!” Ništa, barem krvariš besplatno.

Dakle, ovako: dvije veće opštine u Crnoj Gori, u dvije bolnice nemaju specijaliste za uho, grlo i nos. Ma sitnica. I to je samo jedna specijalnost “u deficitu”. Ne smijem ni da pomislim šta je sa ostalima.

Saznajem da specijalista ima, ali da za 300 eura neće da vam popravljaju nos, već vas čekaju u privatnim klinikama.

Pa vi braćo lupajte pečate! Samo, još malo nećete ni imati kome. Jedni će kod privatnika, drugi će krvariti u svojim kućama. Kao gospoda”.

Izvor: Espresso/Aleksandar Krunić

 

2 komentara

  1. I wanted to draft you this tiny remark to help give many thanks once again considering the beautiful methods you’ve documented on this website. It’s simply wonderfully open-handed with you to deliver unreservedly just what most people might have marketed as an electronic book to earn some dough for their own end, mostly considering the fact that you could have tried it if you considered necessary. These smart ideas also worked as a good way to be certain that other people online have a similar interest really like my personal own to know the truth way more on the subject of this condition. I am certain there are a lot more pleasurable times ahead for folks who start reading your site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com