ABAZOVIĆ: Bašović pustio kriminalce, a uhapsio državu

Dok god policija ne pronađe navodne članove kavačkog kriminalnog klana koji su juče pušteni na slobodu odlukom sudije za istragu Miroslava Bašovića, on snosi direktnu profesionalnu i moralnu odgovornost ako neko od njih, dok je bjekstvu, počini bilo kakvo krivično djelo, naročito likvidaciju, napisao je na svom fejsbuk profilu potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

“Preko 160 stranica dokaznog materijala koji policija stavlja na teret vođama ‘Kavačkog klana’ i tereti ih za djela za koja je zaprijećena kazna do 40 godina zatvora, sudiji (Miroslavu) Bašoviću nijesu bile dovoljne da odredi pritvor uhapšenima u akciji decenije. Da bi, po sudiju, stvar bila gora, par sati kasnije, Vijeće suda je poništilo njegovu odluku, čime su jasno stavili do znanja šta misle o radu kolege u ovom slučaju”, napisao je Abazović.

Koorinator službi bezbjednosti objašnjava i šta se, po njegovom mišljenju, zapravo dogodilo:

“Sudija je pustio kriminalce, a uhapsio državu! Cilj je bio poniziti policiju, SDT, javnost, dokazati da je mafija jača od države. I to nije sve. Sudija je ponizio međunarodne partnere koji su pomagali akciju i redom dva dana ranije upućivali čestitke crnogorskoj policiji na velikom uspjehu. Takođe, puštanjem 16 lica sa kriminalnom pozadinom da slobodno šetaju ulicama, htjela se poslati poruka da se više niko ne može usuditi da krene na njih, te da sve aktivnosti UP i SDT vezane za kriminalne grupe, uopšte nemaju nikakvog smisla, niti ih treba preduzimati”.

Abazović ističe da nakon nove odluke Vijeća policiji i državnim organima nijesu bili dostupni svi koji su ranije uhapšeni u toj akciji:

“Policija, iako demotivisana prvom odlukom, opet je djelovala profesionalno i lišila slobode vođu klana, sa još par lica, ali ne i sve tražene. Red bi bio da sada sudija Bašović ode u Kotor ili na druga mjesta i jednog po jednog pronalazi i lišava slobode, umjesto što policajce nepotrebno troši, iscrpljuje i izlaže opasnostima. Takođe, dok god se pomenuti ne pronađu, Bašović snosi direktnu profesionalnu i moralnu odgovornost ako neko od ovih, dok je bjekstvu, počini bilo kakvo krivično djelo, a da ne pominjemo neku likvidaciju. Jučerašnji događaj je potvrdio da su kraci kriminale hobotnice duboko u sistemu. Da neće biti dovoljno da se mijenja samo Tužilaštvo, već i sudstvo, kao i sistem u cjelini. Trideset godina iste vlasti je učinilo svoje. No, nema mjesta pesimizmu. Policija i SDT, bez obzira na sve zamjerke koje stoje, u ovom slučaju su pokazali veliku vitalnost i profesionalizam”, napisao je Abazović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button