ABAZOVIĆ PORUČIO: Glasaćemo za razrješenje Đukanovića

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović smatra da bi trebalo da u Skupštini bude izglasana inicijativa o razrješenju predsjednika države Mila Đukanovića. Za Glas Amerike poručio je i da će GP URA glasati za tu inicijativu.

“Ja mislim da treba da izglasamo tu inicijativu i da na taj način parlament uputi jasnu poruku šta misli o predsjedniku države. To je jako važna politička poruka. Da li ona može da se operacionalizuje zbog ovakvog Ustavnog suda, to je sada pitanje za pravnike, ali definitivno taoci smo jednog čovjeka 30 godina i sada treba i dalje da nastavimo da budemo taoci. Ne mislim da je to dobro. I mislim da je i ta situacija objašnjena ovdje brojnim partnerima, ne samo američkim i mislim da je svima jasno”, kazao je Abazović za Glas Amerike, nakon govora u UN-u.

Naveo je i da država prolazi kroz jedan težak period te da je logično da poslije 30-godišnje vlasti sve ne ide baš glatko.

“Mi smo sada novo konstituisana većina, koja podržava da se konstituiše nova vlada, ali je prilično raznolika sa različitim političkim subjektima, sa vizijama drugačijim. Ali mi to moramo da procesuiramo. Rješenje će svakako doći na izborima, međutim nije predsjednik taj koji će odrediti kad će ti izbori biti. On može da iskaže svoju političku preferenciju da Skupština skrati mandat, to je ustavno, to nije nešto što je sporno. Isto tako, Skupština Crne Gore, ako ima većinu, može da kaže da ona u ovom trenutku ne želi sebi da skrati mandat, nego želi da da šansu da se u ovom preostalom periodu, a radi se o periodu od dvije godine, nastavi sa pokušajem stabilizacije društvenih prilika”, naveo je Abazović.

Demokratski front tvrdi da može da razriješi predsjednika Đukanovića u parlamentu, bez Ustavnog suda. Međutim, prema Ustavu predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav. Na pitanje kako će GP URA glasati za tu inicijativu, ako ona nije u skladu sa Ustavom, premijer odgovara:

“Mi ćemo glasati o razrješenju predsjednika. To je isto što bi u SAD-u bio impičment (opoziv)”, naveo je Abazović.

Na pitanje šta to znači bez mišljenja Ustavnog suda, poručuje:

“Vidjećemo šta znači, s obzirom da je sve konfuzno, ali mislim da je dosta značajna poruka ako se to desi. Sama činjenica da je parlament to uradio, da je većina u parlamentu to uradila, legitimna većina, je čini mi se vrlo značajna”, naveo je Abazović.

Na pitanje da li će time biti izazvana nova nestabilnost u zemlji, Abazović kaže da je  o nestabilnosti  trebalo razmišljati 19. avgusta.

“Stotine puta sam upozoravao, između ostalog i predsjednika Đukanovića, da Crnu Goru ne gura u destabilizaciju, da ovo nije momenat za destabilizaciju. I on se o tome oglušio, što znači da mu je cilj destabilizacija. Ako mu je cilj destablizacija, mi moramo nalaziti rješenja koja će njega da izuzmu iz procesa”, poručio je Abazović.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com