Broj pacijenata sa srčanim udarom nikad veći - Volim Podgoricu

Broj pacijenata sa srčanim udarom nikad veći

Snabdijevanje lijekom metalizom, koji se koristi nakon srčanog udara, prekinuto je od avgusta i neće ga biti narednih pet mjeseci. I dok nadležni kažu da mjesta panici nema, jer postoji zamjena koja ima isti efekat, upozorava podatak da je u Kliničkom centru za devet mjeseci bilo 300 pacijenata sa srčanim udarom, dok prethodnih godina taj broj nije prelazio 200.

“Lijek metaliza se daje nakon srčanog udara kako bi se tromb sto prije razbio, da naglo otvori krvni sud”, kaže kardiolog Nikola Pavlović.

No, iako je riječ o lijeku koji se daje u hitnim slučajevima, u Crnoj Gori ga nema od avgusta, a neće ga ni biti, kako kažu iz Montefarma, do februara 2023. Iz Fonda za zdravstvo poručuju da rade na obezbjeđivanju uslova za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema. Razlog za nestašicu poručuju, nije finansijske prirode.

“Imamo potpuno razumijevanje za iskazanu zabinutost kako pacijenata sa srčanim smetnjama, tako i zdravstvenih radnika te će Fond sa ključnim institucijama prevashodno sa Montefarmom u najkraćem roku preduzeti sve mjere u cilju pravovremenog obezbjeđivanja zdravstvenih ustanova ovim, a i svim ostalim ljekovima”, kaže Olgica Lakić iz Fonda za zdravstvo.

Deficit metalize i ljekova sličnih njemu može da napravi problem onim ljudima koji žive dalje od Podgorice i koji ne bi mogli stići do Kliničkog centra u roku od sat od nastupanja srčanog udara. U Kliničkom centru metaliza nije primijenjena, kako kaže Pavlović, godinama unazad jer imaju mogućnost hitnog zbrinjavanja pacijenata u angio sali.

Osim toga, metaliza, poručuju iz Kliničkog, nije jedini lijek koji se primjenjuje nakon srčanog udara.

“Metilza je lijek koja ima prednost jer se jednostavnije daje, ali drugi ljekovi imaju malo kompleksniji režim davanja ali efikasnost tih lijekova je potpuno jednaka”, navodi Pavlović.

Jedan od takvih ljekova je Alteplaza, koji je, kako kazu iz Montefarem, stigao u Crnu Goru, te je isporučen ustanovama gdje je bio potreban. Pavlović poručuje da velike brige kada je u pitanju nestašica metalize nema, ali bi trebao da zabrine sljedeći podatak.

“Mi smo od početka ove godine pa do današnjeg dana zbrinuli preko 300 ovakvih pacijenata, a da prethodnih godina na godišnjem nivou broj nije prelazio 200”, kaže Pavlović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com