Abazovićeva Vlada ostavila višak u državnoj kasi, povećala prihode i smanjila rashode - Volim Podgoricu

Abazovićeva Vlada ostavila višak u državnoj kasi, povećala prihode i smanjila rashode

Za devet mjeseci ove godine ostvaren je budžetski suficit od 2,7 odsto prognoziranog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), zahvaljujući rastu izvornih prihoda od 20,9 odsto i padu budžetskih rashoda od 6,2 odsto u odnosu na plan, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Podaci koje je predstavila Centralna banka su za period 43. Vlade, na čijem čelu je bio Dritan Abazović.

Deficit tekućeg računa je, kako se navodi, i dalje značajno visok, iako je u prvih šest mjeseci ove godine bio niži 2,24 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pišu Vijesti.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, a prisustvovali su i članovi i to ministar finansija Novica Vuković, predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Marko Ivanović.

Na poziv guvernera, sjednici je prisustvovao i direktor Fonda za zaštitu depozita, Vojin Vlahović.

Na sjednici je, kako je saopšteno iz CBCG, razmatrana Informacija o finansijskoj stabilnosti za treći kvartal ove godine.

„Podaci iz ovog dokumenta ukazuju na rast industrijske proizvodnje u Crnoj Gori tokom prva tri kvartala od šest odsto, u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Trgovina na malo je u istom periodu ostvarila rast od 15,9 odsto“, precizira se u saopštenju.

Podaci o kolektivnom smještaju za prvih devet mjeseci ukazuju na rast u broju dolazaka turista od 23,9 odsto i broju ostvarenih noćenja od 18,9 odsto, u odnosu na uporedni period prošle godine.

Godišnja stopa inflacije u septembru ove godine iznosila je 7,9 odsto.

Kako je ocijenjeno na sjednici, trendovi koji karakterišu bankarski sektor i dalje su pozitivni.

Ukupna aktiva banaka na kraju trećeg kvartala bila je na istorijskom maksimumu i iznosila je 6,8 milijardi eura.

„Kapital banaka na kraju trećeg kvartala iznosio je 808,5 milijardi eura, što je rast sedam odsto na kvartalnom, odnosno 31,8 odsto na godišnjem nivou. Trend pada nekvalitetnih kredita se nastavlja, pa je njihovo učešće u ukupnim kreditima na kraju trećeg kvartala iznosilo pet odsto. Depoziti su na kvartalnom nivou porasli 4,8 odsto, a na godišnjem 11,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

Savjet je istakao potrebu što bržeg usvajanja nacionalne fintek strategije, ističući značaj koji ovaj dokument ima po dalji razvoj finansijskog sistema u Crnoj Gori.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com