ADŽIĆ: Uništavanjem oružja do bezbjednijeg društva - Volim Podgoricu

ADŽIĆ: Uništavanjem oružja do bezbjednijeg društva

„Crna Gora je čvrsto opedijeljena da jača mehanizme kontrole naoružanja i radi na podizanju svijesti javnosti o opasnostima oružja“, poruka je ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića povodom uništavanja oružja u Nikšiću, koje je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa UNDP/SEESAC – Centrom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi.

Ministar je saopštio da je današnje uništavanje oružja rezultat kontinuiranog rada i saradnje između različitih činilaca, uključujući državne institucije, civilno društvo i međunarodne partnere. Sa svakim uništenim komadom vatrenog oružja korak smo bliže društvu u kojem preovladava mir i bezbjednost, naglasio je Adžić.

Ministar je izrazio veliku zahvalnost partnerima iz UNDP-a/ SEESAC-a i Delegacije EU za konstantnu podršku i pomoć u sprovođenju aktivnosti uništenja oružja, a svim navedenim partnerima i OEBS-u na implementaciji Mape puta u vezi sa malim i lakim oružjem koja je dala smjernice za efikasnu kontrolu oružja, smanjenje krijumčarenja oružja i unapređenje kapaciteta u sektoru sigurnosti.

“Bolje upravljanje malokalibarskim i lakim oružjem spašava živote. Podaci iz SEESAC-ove Platforme za monitoring oružanog nasilja ukazuju da se u periodu od 2020. do 2022. godine u Crnoj Gori dogodio 171 incident sa vatrenim oružjem, uključujući i slučajeve porodičnog nasilja, a među žrtvama je bilo 122 muškarca i 29 žena. Nažalost, ovi incidenti su imali 36 smrtnih ishoda – 8 žena i 28 muškaraca. Ove brojke nam ukazuju na hitnu potrebu bavljenja rizicima povezanim sa ilegalnim posjedovanjem i zloupotrebom vatrenog oružja. Crna Gora je od 2017. godine uspješno deponovala oko 4.071 komada malokalibarskog i lakog oružja, uz gotovo 96.000 komada municije. Vjerujemo da će, kroz nastavak saradnje Crne Gore sa UNDP-om i SEESAC-om, količina vatrenog oružja i municije koja će biti uništena tokom naredne godine premašiti dosadašnju, što će doprinijeti većoj stabilnosti i miru za zemlju i region”, rekla je v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova. Ona je uvjerena da Crna Gora, aktivnim doprinosom SEESAC programu, jača kolektivnu posvećenost kreiranju svijeta bez siromaštva, nejednakosti i oružanog nasilja.

Zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe kazala je da Misija podržava kampanju “Poštuj zivot – vrati oružje”. „Više nego ikada vidimo koliko je važno smanjiti količinu oružja u privatnom vlasništvu. Ohrabrujemo sve da pozovu policiju i vrate oružje radi sopstvene i bezbjednosti najmilijih“, kazala je Leirtroe.

Kroz našu dobru saradnju, uspjeli smo ostvariti značajan napredak u demilitarizaciji i osigurati sigurnost u našoj zemlji, te očekujem da ćemo u budućem periodu nastaviti sa zajedničkom promocijom kulture nenasilja, zaključio je Adžić.

Današnja aktivnost predviđena je u sklopu sprovođenja Odluke Savjeta Evropske unije 2019/2111 koja podržava jačanje kapaciteta za kontrolu  malog i lakog naoružanja u regionu, a u okviru projekta koji je finansiran od strane Evropske unije.

Tokom današnjeg uništavanja istopljeno je 798 komada oružja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com