AFERA TUNEL Žalba na produženje pritvora: Da je Milačić htio da bježi, imao je vremena - Volim Podgoricu

AFERA TUNEL Žalba na produženje pritvora: Da je Milačić htio da bježi, imao je vremena

Advokatica Maja Turković, koja zastupa Nikolu Milačića, jednog od osumnjičenih u slučaju “Tunel”, izjavila je Višem sudu žalbu na rješenje vijeća podgoričkog Osnovnog suda kojim se njenom klijentu produžuje pritvor za još mjesec dana. Ona je u žalbi, u koju je Portal RTCG imao uvid, naglasila da je više nego jasno da Milačić nema interes da utiče na bilo koga, jer u dosadašnjoj fazi istrage ne postoji čak ni osnova sumnje da je na bilo koji način povezan sa predmetnim događajem, odnosno kopanjem tunela od stana u Njegoševoj ulici do depoa podgoričkog Višeg suda.

Rješenje o određivanju pritvora je, kako se navodi u tekstu žalbe koju je predala Turković, donijeto uz povrede odredbi krivičnog postupka, jer ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su navedeni su nejasni.

“U rješenju kojim se mom branjeniku produžava pritvor apsolutno nema nevedene niti jedne odlučne činjenice čije je postojanje neophodno da bi se moglo smatrati da postoje uslovi za produženje, zbog čega je ožalbeno rješenje u cjelosti proizvoljno, paušalno i neosnovano. U dosadašnjem toku istrage nije pronađen nijedan predmet čiji je nestanak utvrđen zapisnikom Višeg suda u Podgorici od 13. septembra 2023. godine, iz kog razloga postoji opasnost da bi okrivljeni u slučaju puštanja na slobodu mogao uništiti, sakriti oružje koje je nestalo iz depoa Višeg suda u Podgorci, kao i uticati na saučesnike koji se još nalaze na slobodi. Nije jasno kako on može biti inkriminisan da je preduzeo radnju oduzimanja oružja iz depoa, putem pomaganja, a da se pritom u dosadašnjoj fazi istrage nije utvrdilo šta je uopšte oduzeto iz depoa i na koji način je oduzeto, obzirom da pobijano rješenje između ostalog ne sadrži ni konkretnu radnju pomaganja, odnosno opis radnje pomaganja”, navodi se u žalbi.

S tim u vezi, detaljnom analizom pobijanog rješenja jasno se utvrđuje da prvostepeni organ u nijednom segmentu ovog rješenja ne navodi tačnu oznaku i marku oružja koje je oduzeto u predmetnom dogadaju iz depoa Višeg suda, a ni poslovne oznake predmeta u kojima je to oružje bilo dokaz”, kazala je Turković.

Ona je rekla da od strane Višeg suda u Podgorici nije dostavljen izvještaj o sprovedenom popisu u cilju utvrđivanja šta sve tačno nedostaje iz njihove arhive.

“Stoga ostaje potpuno nerazumljivo kako je mom branjeniku uopšte mogao biti produžen pritvor po navedenom pritvorskom osnovu, te kako može biti inkriminisan da je preduzeo radnju oduzimanja oružja iz depoa, putem pomaganja, a da se pritom u dosadašnjoj fazi istrage nije utvrdilo šta je uopšte oduzeto iz depoa i na koji način je oduzeto, obzirom da pobijano rješenje između ostalog ne sadrži ni konkretnu radnju pomaganja, odnosno opis radnje pomaganja”, navela je Turković.

Ona je naglasila i da je za slučaj “Tunel” javnost saznala 11. septembra 2023. godine, a da je okrivljeni lišen slobode 12. oktobra 2023. godine.

“Te da je obzirom na navedeni period imao više nego dovoljno vremena da sakrije, uništi ili falsifikuje dokaze, odnosno da izvrši uticaj na svjedoke, okrivljene i na ostala NN lica, da je to želio, što nije učinio. Više je nego jasno da okrivljeni nema interes da utiče na bilo koga, jer u odnosu na  njega u dosadašnjoj fazi istrage ne postoji čak ni osnova sumnje da je na bilo koji način povezan sa predmetnim događajem”, kazala je Turkoivć.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com