BAJDEN: Nisam za prekid vatre u Gazi, to neće donijeti mir - Volim Podgoricu

BAJDEN: Nisam za prekid vatre u Gazi, to neće donijeti mir

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden odbacio je pozive na prekid vatre u Gazi, navodeći da se time neće postići mir.

“Sve dok se Hamas drži svoje ideologije uništenja, prekid vatre nije mir. Hamas će svaki prekid vatre iskoristiti za obnovu zaliha raketa, regrupisanje boraca i ponovno pokretanje napada na nedužne”, naveo je Bajden u tekstu za “Washington Post”.

Istakao je, međutim, da treba prekinuti ciklus neprekidnog nasilja.

STRAVIČNE SLIKE IZ GAZE: Bolnica prestala sa radom, ni djeci nema pomoći (VIDEO)

“Naš cilj ne bi trebalo da bude zaustavljanje rata danas, rat treba okončati zauvijek. Treba prekinuti ciklus neprekidnog nasilja, te izgraditi nešto snažno u Gazi i širom Bliskog istoka kako se istorija ne bi ponavljala”, dodao je američki predsjednik.

Bajden je takođe pozvao Izrael da poštuje humanitarno pravo i minimizuje gubitak civilnih života. Kazao je da je rješenje dvije države jedino trajno rješenje sukoba u regiji, a da bi u međuvremenu trebalo da postoji vlast pod palestinskom upravom.

“Dok težimo miru, Gaza i Zapadna obala bi trebalo ponovno da se ujedine pod jedinstvenom strukturom upravljanja, na kraju pod revitalizovanom palestinskom upravom, dok radimo na rješenju sukoba dvije države. Ne smije biti prisilnog razmještanja Palestinaca iz Gaze, ponovne okupacije, opsade ili blokade i smanjenja teritorije”, napisao je američki predsjednik.

Inače, u američkom internom dokumentu s kojim je upoznat portal Politico, kako je objavljeno, navodi se da je Bajden rekao visokim američkim zvaničnicima da pripreme opciju zabrane izdavanja viza i sankcije za ekstremističke izraelske doseljenike koji napadaju i raseljavaju Palestince na Zapadnoj obali.

Dokument je navodno u petak poslat pomoćnicima državnog sekretara Entonija Blinkena i ministarke finansija Dženet Jelen, gdje se njihovim agencijama nalaže da “razmotre opcije za kaznene mjere protiv onih koji sprovode nasilje na Zapadnoj obali”.

Visoki američki zvaničnik pročitao je dijelove tog dokumenta Politicu u subotu naveče, neposredno nakon što je Bajden objavio takvu namjeru u “Washington Postu”.

Zanimljivo je da je upravo “Washington Post”, takođe u subotu uveče, prenio da je postignut dogovor između Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara o petodnevnom prekidu vatre u zamjenu za 50 ili više talaca. Međutim, to je Bijela kuća demantovala.

“Još nema dogovora, ali nastavljamo da naporno radimo da bismo postigli dogovor”, navela je u saopštenju Adrijen Votson, portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

I izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da još nema dogovora o oslobađanju nekih od talaca koje je Hamas zarobio tokom napada 7. oktobra.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com