Bečić zahvalio Orbanu i Varheljiju na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, učestvovao je na 10. sastanku predsjednika Parlamenata Jugoistočne Evrope o proširenju EU, koji se održava u Budimpešti.

Govoreći na temu „Mogućnosti zemalja da doprinesu formiranju budućnosti EU“, Bečić se obratio odmah nakon predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i komesara Evropske komisije za proširenje Olivera Varheljija koji je u govoru istakao da je svoj mandat započeo sa jasnim ciljem da makar jedna članica Zapadnog Balkana uskoro postane dio Evropske unije. Varhelji je dodao da je Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja, te pohvalio to što se uprkos tome odlučila za novi, izazovniji, pregovarački model.

Sastanak je bio prilika da predsjednik crnogorskog parlamenta uputi izraze zahvalnosti predsjedniku Orbanu i Vladi Mađarske na podršci u integracionim procesima zemalja Jugoistočne Evrope, kao i komesaru Varheljiju na prijateljskoj kontinuiranoj posvećenosti i unapređenju pregovaračkih procesa.

Bečić je, osvrućući se na izlaganje komesara Varheljija istakao da “kao predsjednik Skupštine Crne Gore, zemlje koja, kako je istakao komesar, otvorila sva pregovaračka poglavlja, a ja ću dodati i zemlje koja koja ima 100 odsto usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, zemlje u kojoj imamo 80 odsto podrške građana procesu EU integracija, zemlje koja nema nekih otvorenih bilateralnih pitanja koja mogu biti preprka na evropskom putu, želim da izrazim nadu i očekivanje da će se želje, planovi i ciljevi komesara Varheljija, evropskih institucija i svih nas zajedno ostvariti i da će najmanje jedna zemlja Zapadnog Balkana do kraja ovog mandata Evropske komisije biti u prilici da postane nova članica EU“.

Tom prilikom on je poručio da samo ujedinjena Evropa, povezana zajedničkim vrijednostima, uspijeva da odoli savremenim zdravstvenim, socijalnim, bezbjednosnim i drugim izazovima. Bečić je kazao da samo ujedinjena Evropa garantuje dugoročni mir, stabilnost i napredak, te da garantuje najljepšu evropsku budućnost državama članicama Jugoistočne Evrope i njihovim narodima.

Predsjednik crnogorskog parlamenta je istakao da prostor Jugoistočne Evrope ne bi trebao da bude samo geografski dio Evrope, već važan kulturološki, istorijski, politički i ekonomski centar evropskih vrijednosti.

Napominjući da su ogromni neiskorišćeni potencijali u dijelu izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, mogućnost turističke saradnje i valorizacije prirodnih, kulturnih i istorijskih resursa, čvršća i bolja pozicioniranost EU među globalnim konkurentima, samo neke od prednosti integracione saradnje zemalja Jugoistočne Evrope sa Evropskom unijom, predsjednik Bečić, je ukazao i na značaj uspostavljanja zajedničke kontrole granica. Time bi se, kako je istakao, unaprijedila bezbjednost svih zemalja Evrope, što bi bio značajan doprinos zajedničkoj borbi protiv terorizma, koji predstavlja sve veću opasnost za EU.

“Ono zašto integracija zemalja Jugoistočne Evrope u Evropsku uniju mora biti na listi prioriteta i zašto moramo dati svoj maksimum u ovim procesima jeste jačanje vladavine prava, unaprjeđenje ekonomskog prosperiteta, usaglašavanje legislative sa legislativom EU, kao i osnaživanje međusobne saradnje, čime bismo postigli dugoročnu stabilnost ovog regiona, koja je ključna i za stabilnost cijele Evrope” poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta.

On je naglasio da ostvarivanjem transnacionalne saradnje država koje su u procesu pristupanja EU, građani Crne Gore dobijaju priliku da kroz projekte koje sprovede sa susjedima riješe zajedničke probleme, podstaknu društveni i ekonomski razvoj i zapošljavanje, steknu iskustvo u korišćenju sredstava Evropske unije i dostizanju evropskih standarda.

Bečić je istakao i da bi usklađivanje pravnih tekovina zemalja pristupnica sa pravnim tekovinama Evropske unije, garantovalo pravnu sigurnost i podstaklo povećanje stranih investicija, čime bi se smanjila potreba emigracionih procesa i prekinuo trend odliva mladih ljudi iz zemalja Jugoistočne Evrope.

“Ovo bi imalo pozitivan uticaj na stare i nove članice Evropske unije, jer bi povećane kapitalne transakcije dovele do investicionog impulsa koji će ubrzati ekonomski rast i obezbijediti nova radna mjesta. Sve ovo će dovesti do smanjenja jaza po pitanju razvijenosti između zemalja EU i zemalja Jugoistočne Evrope koje nisu članice EU”, kazao je Bečić.

Uz podsjećanje da je Crna Gora nedavno obilježila 30 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, predsjednik crnogorskog parlamenta je ocijenio da je važno uspostaviti državni i evropski odnos prema životnoj sredini, unapređenju ekoloških standarda i razvoju ekološke svijesti građana. U tom kontekstu, kako je naveo, upravo će se pooštravanjem ekoloških standarda u zemljama Jugoistočne Evrope podstaći borba protiv transnacionalnog zagađenja životne sredine, kao i borba za ostvarenje ciljeva održivog razvoja.

Bečić je još jednom ponovio da je Evropska unija, jačanje partnerstva u okviru NATO saveza, snažna regionalna saradnja, pomirenje među vjerama i nacijama, crnogorski kurs koji nema alternativu.

“Crna Gora će dati pun evropski doprinos jačanjem bilateralnih i multilateralnih odnosa sa svim zemljama Jugoistočne Evrope kako bi svi zajedno istinski bili Evropa”, zaključio je predsjednik crnogorskog parlamenta.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com