Biće spaljeno 21.360 doza AstraZeneke u Baru

Preduzeće Hemosan iz Bara najvjerovatnije će tokom naredne sedmice uništiti 21.360 doza vakcine proizvođača AstraZeneka, kojoj je posljednjeg dana avgusta istekao rok trajanja. To su “Vijestima” i Centru za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) potvrdili iz Ministarstva zdravlja.

”Zbog valjanosti roka trajanja do sada je eliminisano ukupno 21.360 doza vakcina AstraZeneke. Od tog broja, 11.360 je dobijeno kroz COVAX mehanizam, dok je 10.000 dobijeno kroz donacije”, kazali su iz ovog resora.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da je u toku povlačenje svih doza sa isteklim rokom trajanja sa vakcinalnih punktova u Crnoj Gori i da će nakon toga da budu uništene po posebnoj proceduri, kao i ostali farmaceutski otpad.

”Vakcine se isporučuju ovlašćenom preduzeću Hemosan Bar koje se bavi ovom djelatnošću u Crnoj Gori uz propratnu dokumentaciju”, piše u odgovoru.

Drugoj seriji rok ističe narednog mjeseca

U Crnu Goru je od februara stiglo oko 820.000 doza vakcina protiv koronavirusa, kazali su iz Ministarstva zdravlja. Do sada je zbog isteklog roka eliminisano pomenutih 21.360 doza.

”Na raspolaganju jos imamo AstraZeneka vakcinu koja ima rok trajanja do kraja oktobra 2021. godine, Fajzer čiji je rok decembar ove godine i Sinofarm, koji je valjan do marta 2023. godine”, odgovorili su iz Ministarstva.

Njihov zadatak je, kako ističu, da “bez zadrške vode računa o bezbjednosti i efikasnosti vakcine” i da “ni u jednom trenutku ne dovedu u pitanje zdravlje pacijenata”.

”Onog trenutka kada, kao i kod bilo kog drugog lijeka rok ističe, obaveza zdravstvenih institucija je da o tome obavijeste nadležne službe i ne dozvole niti najmanju mogućnost ugrožavanja zdravstvene zaštite građana”, kazali su iz Ministarstva.

U Sjedinjenim Američkim Državama, kako su naveli kao primjer, od marta do septembra ove godine uništeno je preko 15 miliona doza vakcina.

(Vijesti)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com