Odbijeno da se Momiru Bulatoviću da ulica

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova nije dao saglasnost da u dalju proceduru ide predlog da se jedna ulica u Podgorici nazove po Momiru Bulatoviću, nekadašnjem predsjedniku Predsjedništva, zatim predsjedniku Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije, zbog neispunjavanja formalnih uslova. Momir Bulatović preminuo je 2019. godine, a da bi dobio spomen -obilježje tako da jedna saobraćajnica nosi njegovo ime mora proći 20 godina. Postoji i izuzetak od ovog roka pa prema pravilima po kojima radi i odlučuje Savjet, kao radno tijelo Skupštine Glavnog grada, postoji mogućnost da se za one predloge koji ne ispunjavaju zakonski rok, Savjet obrati Vladi, a za to je potrebno konsenzus svih članova. Od 12 članova koliko broji Savjet, sjednici juče nijesu prisustvovali Nikola Rakočević (DPS), Mitar Vuković (Demokrate), Zoran Mikić (URA) i Darko Šuković. Dakle, do konsenzusa se nije ni pokušalo doći.

Predsjednik Savjeta Vladimir Vojinović je saopštio da u predlogu koji je dostavljen za imenovanje ulice nije dostavljen datum smrti Momira Bulatovića.

–Jasno je o kojoj je ličnosti riječ. Svima je poznato da je Bulatović preminuo 2019. godine. U ovom sazivu nijedno lice, nijedan predlog koji se ticao ličnosti nije išao prema Vladi – rekao je Vojinović.

Bez podrške za Petra Matovića

Članovi Savjeta nijesu podržali predlog da se dijelu Ulice kralja Nikole vrati nekadašnji naziv Petra Matovića. Petar Matović je narodni heroj rodom iz Pipera i 2.004 godine uzeto mu je spomen obilježje. Takođe, nije podržan ni predlog da jedan saobraćajnica u gradu nosi ime Frenki Naklsa, američkog muzičkog producenta, ali da se preimenuje naziv Ulici dr Nika Miljanića.

Član Savjeta Husein Ceno Tuzović saopštio je da bi on odmah glasao da se Momiru Bulatoviću odmah da ulica, ali ovaj predlog zakonski ne ispunjava uslove.

–Možemo mi čak i da tražimo mišljenje Vlade jer je kratak period od njegove smrti. Ja sam njega upoznao u najtežem trenutku za onu našu državu. Da je moguće, ovoga momenta bi dao svoj glas da mu se dodijeli ulica da on ispunjava zakonske uslove. Sjutra može da bude velika reakcija na naš Savjet, ali neka bude mi poštujemo zakon. Mislim da ovoga momenta ni predlog za davanje ulice Momiru Bulatoviću ne možemo dati Vladi jer je kratak period od njegove smrti i mi ni u kom slučaju nemamo šansu da mu damo ulicu. Imamo zakon koji stoji iza nas, ne možemo ga kršiti – rekao je Tuzović.

Da žali što predlog nema propisanu vremensku distancu naveo je i Ranko Milić, član Savjeta.

–Nikad ne bih mogao da podignem ruku protiv ovog predloga. Momir Bulatović je bio tolika veličina. Njegova lična tragedija koja je ogromna, njegova inteligencija zaslužuje nešto više od poprečnih malih ulica – naveo je Milić.

Odbornik Demokrata Radojica Ivanović saopštio je da su svi znaju ko je Momir Bulatović, te koliki je doprinos dao za politiku.

–Bez obzira gdje kasnije ko pripadao, svi su cijenili Momira Bulatovića. Žao mi je što ovaj predlog ne može u ovom trenutku proći jer bih glasao za njega – rekao je Ivanović.

Predlog je inače, Savjetu stigao od Andrije Mandića, predsjednika Nove srpske demokratije i Emila Labudovića, direktora Srpske kuće.

Savjet je dosad znao da potegne za ostavljenom mogućnošću da se kao obavezan ne računa rok od dana smrti ličnosti, a to je 20 godina, odnosno 50 godina od nekog događaja u nekoliko slučajeva. Recimo takvo je imenovanje Bulevara 21. maj i ta je odluka predmet sudskog izjašnjavanja.

Savjet je dao saglasnost da u dalju proceduru ide predlog da most na Jugozapadnoj obilaznici nosi ime “Luča”. Ceno Tuzović pitao je da mu se objasni zbog mostu dati taj naziv, jer je “Luča” nagrada koja se dodjeljuje najboljim đacima. Vladimir Vojinović objasnio je da su predlog podnijeli gradonačelnik i zamjenici, te da se ne misli na đačku nagradu. Data je saglasnost da u dalju procerudu idu predlozi da Podgorica dobije Islandsku, ulice Diane Budisavljević, Rista Božovića i devet sinova, Stojana Nikića.

loading...

2 komentara

  1. Da li i za parkove i druge gradske prostore važi da prođe period od 20 godina od smrti, obzirom da je parku u Podgorici dato ime Đorđa Balasevića, a jos mu ni 40 dana nije bilo proslo od smrti? Žalosno!

  2. Sa davanjem ulicama kroz podgoricu,nekakvih američkih anonimusa se stvarno prećeralo.Na ovaj način se pokazuje koliko je milo crnu goru uveo u red neformalnih američkih kolonija.Toliko ulica nosi imena stranaca,a toliko je naših domaćih imena iz svijeta i kulture i prosvete,istorijskih ličnosti,a mi se držimo di vajna i ne znam ti koga.U pamet se crnogorci,pa nijesmo bili kolonija ni u težim vremenima.Nemojte da u zaštitu ucijenjenih političara-lidera(opterećenim kriminalnom linijom),pravimo pozorište od države.Evo su preko puta američke ambasade,na obali morače nikli hangari u plavoj boji za potrebe usa,na takvoj lokaciji ruglo od arhitekture.Ne mari da sličan “objekat”zatraže da naprave u centru,pored fontane.Podanički, nema što.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com