BIJELO POLJE: Najveći obuhvat MMR vakcinom kod prvaka - Volim Podgoricu

BIJELO POLJE: Najveći obuhvat MMR vakcinom kod prvaka

Obaveznu MMR vakcinu protiv malih boginja nije primilo 44 odsto dvogodišnjaka u Bijelom Polju. Kako tvrde iz tamošnjeg Doma zdravlja, poslednjih dana povećan je broj djece vakcinisane MMR vakcinom.

Kako su ranije objasnili epidemiolozi, prema kalendaru obavezne vakcinacije, prva doza ove vakcine treba da se primi oko druge godine života, a sljedeća kada dijete navrši šest godina, piše Dan.

“Samo tokom prošle sedmice vakcinu su primila 132 mališana, više nego što je ukupno vakcinisano djece u poslednjih nekoliko mjeseci ” kazala je pedijatar Maida Kučević.
Ona nije precizirala kojeg su uzrasta vakcinisana djeca. Prema podacima koje je saopštila, najviše je vakcinisanih mališana koji pohađaju prvi razred osnovne škole.
” Kada su u pitanju djeca koja su napunila dvije godine života, ovu vakcinu je primilo njih 56,10 odsto; sa tri godine života taj procenat raste na 77,52 odsto, sa četiri godine na 87,65 odsto, sa pet godina na 94,40 odsto, a sa šest godina, kada djeca polaze u školu, obuhvat imunizacijom je 95,38 odsto, dok je u prvom razredu osnovne škole 97,20 posto vakcinisane djece, što je izuzetno visok procenat ” istakla je dr Kučević.

 

Ona je naglasila da je procenat djece imunizovane MMR vakcinom u bjelopoljskoj opštini godinama bio visok, čak 95 posto, ali je nakon pojave korona virusa taj procenat znatno niži, jer su roditelji, zbog straha od korone, rjeđe dovodili djecu na vakcinaciju.

Kučević je dodala da ih raduje što su roditelji na pravi način shvatili preporuke i savjete ljekara da vakcinacijom zaštite svoje dijete od opasne zarazne bolesti kao što su morbile.

” Kako se u Srbiji pojavilo 12 slučajeva morbila, sa dvije hospitalizacije, i kako mediji obavještavaju o zaista ozbiljnoj situaciji i prijetnji, o veoma teškoj i zaraznoj bolesti za njihovu djecu, roditelji su se malo osvijestili. U poslednjih deset dana je primjetna gužva u Dečijem dispanzeru Doma zdravlja, roditelji zovu telefonom, zakazuju da dođu, da ih što prije primimo da vakcinišu svoju djecu. Protekle sedmice vakcinisali smo 132 djece, što je dobro i čime smo veoma zadovoljni, u odnosu na sve prethodne mjesece, kada je taj odziv bio mnogo manji ” kazala je dr Kučević.

Prije početka kampanje za vakcinaciju djece MMR vakcinom, a nakon pojave prvih slučajeva zaraze u Srbiji, procjenjivalo se da nije imunizovano više od 25.000 djece do 18 godina, od čega čak 18.000 mališana predškolskog uzrasta. Prema tvrdnjama epidemiologa, oni predstavljaju najrizičniju grupu u slučaju epidemije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com