BORELJ: U Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga ali je pravno obavezujući - Volim Podgoricu

BORELJ: U Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga ali je pravno obavezujući

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

“Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obje strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za obje strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primjene”, izjavio je Borelj nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da je riječ o važnoj prekretnici u procesu normalizacije odnosa koja stvara “novi status kvo u dijalogu”, prenosi Radio slobodna Evropa.

Borelj je danas izvijestio evropske šefove diplomatija o ishodu sastanka lidera Kosova i Srbije, Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Ohridu 18. marta.

On je naglasio je da će EU pratiti proces implementacije svega što je dogovoreno te dodao da postoje hitne stvari koje odmah moraju biti sprovedene, poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Sporazum mora da se sprovodi prema određenom kalendaru. Ovaj kalendar zahtijeva da svaka strana uradi svoj dio posla. Ne treba da gradimo kuću od krova, već od hitnih stvari. Postoje stvari koje su veoma hitne”, rekao je Borelj.

“U (implementacionom) Aneksu je jasno rečeno da se Kosovo odmah angažuje na formiranju Zajednice na Kosovu. Pratićemo način i modalitete na koji način će oni sprovesti ovu obavezu koja je sastavni dio evropskog puta Kosova”, rekao je Borelj.

Šef evropske diplomatije nije želio da komentariše izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je dan nakon ohridskog sastanka rekao da neće primijeniti djelove dogovora koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u Briselu ponovio da će njegova zemlja primijeniti samo one djelove dogovora koji ne dotiču njene crvene linije.

Srbija i Kosovo su se na sastanku u Ohridu usaglasili o Aneksu o primijeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni djelovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com