BOROVINIĆ BOJOVIĆ UPUTILA DOPIS: Tražim veće plate za sve u zdravstvu

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović inicirala je povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, saopšteno je iz resora na čijem je čelu.

“Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zahtijeva povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, a ne samo ljekarima”, navode iz Ministarstva zdravlja.

Kako kažu, ona je 1. marta uputila mišljenje Ministarstvu finansija i socijalno staranja, na čijem je čelu Milojko Spajić, a u mišljenju upućenom Spajiću navodi da je resor zdravstva “veoma zainteresovan za povećanje zarada zdravstvenih radnika, cijeneći težinu i odgovornost njihovog rada, što je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije zarazne bolesti COVID-19”.

“Brižljivo smo razmotrili oba predloga, koji tretiraju samo povećanje zarada doktora medicine, a Ministarstvo zdravlja je mišljenja da povećanjem treba obuhvatiti sve zdravstvene radnike, a ne samo doktore medicine”, navodi se u mišljenju.

Navodi se da se u proceduri nalaze Predlog zakona o dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je Branka Bošnjak, te Predlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je Sindikat doktora medicine Crne Gore.

“Kako se radi o dva predloga izmjena i dopuna istog zakona, a da su koeficijenti za utvrđivanje zarada zdravstvenih radnika utvrđeni Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost (“Službeni list CG”, br. 30/16 i 9/20), mišljenja smo da bi trebalo da se održi preliminarni sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, kako bi se predlozi razmotrili i utvrdio iznos novčanih sredstava koji će biti planiran i opredijeljen za ove namjene u Budžetu Crne Gore za 2021. godinu, sa finansijskim izvještajem i pokazateljima”, navodi se u mišljlenju.

Tek nakon ovih aktivnosti, a uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada Crne Gore se, navodi se, mogu izjasniti o predlozima za izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Iz navedenih razloga, potrebno je da nas obavijestite o terminu za održavanje ovog sastanka, u što kraćem roku”, piše u mišljenju.

loading...

2 komentara

  1. Pa naravno za sve zaposlene u zdravstvu počev od doktora, sestara, servirki, higijeničarki, portir jer sistem ne može da funkcioniše bez pomoćnog osoblja, i oni rade u kovid bolnice, ne rade u vodovod i kanalizaciju. Pozd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button