Bošnjak sa ambasadorom Njemačke: Evropski put Crne Gore nema alternativu - Volim Podgoricu

Bošnjak sa ambasadorom Njemačke: Evropski put Crne Gore nema alternativu

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak danas se sastala sa njemačkim ambasadorom Peterom Feltenom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o složenosti aktuelnog političkog trenutka, imperativu izbora sudija Ustavnog suda i nužnosti prevladavanja svih prepreka koje stoje na putu Crne Gore prema EU integracijama.

Felten je naglasio je značaj parlamenta kao srca demokratije i istakao njegovu krucijalnu važnost u rješavanju aktuelne političke krize.

On je pozdravio napore potpredsjednice Skupštine za iniciranje postupka izbora sudija Ustavnog suda koji ima za cilj da premosti duboke podjele između uključenih političkih aktera.

“Da bi prevazišli opasnosti poltičke trgovine ali i poltičke razlike, Bošnjak je predložila rješenje po kojem Ustavni odbor treba doći do 12 – 15 kandidata od ukupno 26, a glavni kriterijum prilikom odabira bile bi profesionalne reference kao i integritet. Takođe, taj izbor bi podrazumijevao da bar 1 kandidat bude ženskog pola i bar jedan iz manjebrojnih naroda. Kandidati bi dalje bili selektovani po principu slučajnog odabira među onima koji su prethodno zadovoljili sve potrebne kriterijume”, navodi se u saopštenju.

Iako se čini da je aktuelna politička kriza zaustavila ili znatno usporila EU integracije Crne Gore, ambasador Njemačke smatra da je Crna Gora među naprednijim državama u regionu, i kao članica NATO-a, i da nakon prevazilaženja krize, sa vladom koja je sposobna da djeluje, brzo sprovede neophodne reforme kako bi se vratila evropskom kursu. Da evropski put Crne Gore nema alternativu složila se i potpredsjednica Skupštine, pa je kompletiranje procesa izbora sudija Ustavnog suda glavni fokus rada Skupštine, ali i izglasavanje članova Sudskog savjeta i izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Ambasador Felten je pohvalio i transparentnost rada Skupštine, posebno dijela koji se tiče intervjua i izbora sudija Ustavnog suda. Nada se uspješnom okončanju aktuelne političke krize i restartu procesa pristupanja Crne Gore EU.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com