BOŽOVIĆ: Nastava ponovo od četvrtka, novo uvećanje od 1. septembra - Volim Podgoricu

BOŽOVIĆ: Nastava ponovo od četvrtka, novo uvećanje od 1. septembra

Štrajkački odbor je odlučio da prekinemo štrajk, i od sjutra (četvrtak 22. februar) ide ponovo nastava, rekao je predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

On je na konferenciji za medije kazao da od prvog septembra ide novo uvećanje zarada, ali da Vlada Crne Gore nije precizirala kakvo će ono biti.

“Što se tiče prosvjetnih radnika, prvim uvećanjem pokrivamo dio 2024. godine, a drugim iduću godinu. Vlada se obavezala da od 1. septembra dobijemo uvećanje kumulativno od 17 odsto”, rekao je Božović.

Glavni odbor (GO) Sindikata prosvjete Crne Gore je ranije danas prihvatio ponudu Vlade i kako su saopštili štrajk prosvjetnih radnika se završava.

Sindikat prihvatio ponudu Vlade, kraj štrajka prosvjetara

Prema informacijama Vijesti, većina članova GO procijenila je da u ovom trenutku teško mogu biti ispregovarani bolji uslovi.

“Što se tiče prosvjetnih radnika, prvim uvećanjem pokrivamo dio 2024. godine, a drugim iduću godinu. Vlada se obavezala da od 1. septembra dobijemo uvećanje kumulativno od 17 odsto”, rekao je Božović na konferenciji za medije.

On je kazao da je “im ostaje samo da vode sindikalne borbe”.

Božović je rekao da razumije šta je nefer borba.

“Manjina direktora se brutalno okomila na nas. Prvi će oni stati u red da prime obećanje. Bilo je štrajkbrejkera među nama koliko hoćete. Kad smo rizikovali da ostanemo bez posla, oni su fino sjedjeli i ćaskali uz kaficu. Nažalost moramo da idemo dalje. Nismo izašli kao pobjednici, a ni kao gubitnici. Pokazali smo da za ovu branšu predstoji svijetla budućnost”, rekao je Božović, dodajući da je misija Sindikata prosvjete da obrazovni sistem bude bolji.

On je kazao da će se sporazum potpisati narednih dana.

“Poslije trodnevnog štrajka, od sjutra se vraćamo u učionice. Pokazali smo kako se treba boriti za pravo, pravdu, dostajnstvo i svoju profesiju. Nema saginjanja i nema predaje”, kazao je predsjednik Sindikata prosvjete.

On je kazao da je namjera Vlade da izuzme sve koeficijente iz granskih i kolektivnih ugovora koji postoje “u ovoj zemlji”.

“Bez obzira na namjere Vlade, sindikat će uložiti napor da očuva GKU (Granski kolektivni ugovor). Da li ćemo uspjeti u tome? To će biti borba za naredni period”, istakao je Božović.

On je kazao da je od 46 članova GO, 43 bilo za sporazum sa Vladom, jedno uzdržano, a jedno protiv.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com