Do Kvon biće izručen SAD-u - Volim Podgoricu

Do Kvon biće izručen SAD-u

Južnokrejski državljanin Do Kvon biće izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje ga terete za kriminalno udruživane i druga krivičnih djela.

To je odlučio Viši sud u Podgorici.

Viši sud je odbio zahtjev Južne Koreje za izručenje Do Kvona, potvrdila je “Vijestima” Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda.

Navela je da će Apelacioni sud Crne Gore po službenoj dužnosti donijeti odluku u vezi rješenja Višeg suda da odbije zahtjev Južne Koreje.

Naglasila je da odluka o izručenju SAD-u nije jos pravosnazna, jer branioci Do Kvona imaju pravo zalbe.

Apelacioni sud je ranije saopštio da je za konačnu odluku o izručenju “kralja kriptovaluta” Do Kvona nadležan sud a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja ili SAD.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi obje zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com