BRĐANIN: Niko na mene ne vrši pritisak, apsolutno kontrolišem policiju

V.d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin kazao je večeras da apsolutno kontroliše Upravu policije, te da niko na njega nije vršio pritisak za određena kadrovska rješenja. 

“Ja komuniciram sa puno ljudi, iz državnog vrha, iz politike, volim da čujem stavove, ali vjerujem da su svi oni u komunikaciji sa mnom zaključili da nisam osoba na kuju se može vršiti pritisak”, kazao je Brđanin u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Brđanin je kazao i da “nije Veljovićev čovjek” što mu spočitavaju iz Demokratskog fronta, odakle su oštro kritikovali njegovo postavljenje na čelo Uprave policije. 

“Meni je Veljović bio pretpostavljeni i imali smo profesionalan odnos. Nismo se privatno družili, nismo išli kući jedan kod drugoga, nismo imali prijateljski odnos”, kazao je Brđanin.

On je rekao da je, tako, u jednom montu “bio čovjek Ranka Krivokapića i Gorana Danilovića”.

Kazao je da sam bira svoj tim od ljudi kojima profesionalno vjeruje. 

“Uprava policije je hijerarhijski ustrojen organ. Onog trenutka kada na ključna mjesta postavite svoje ljude, saradnike, vi automatski kontrolišete sistem… Može doći do nekih stvari koje će dovesti do nekih stvari nezakonitosti, devijacija, ali zato smo mi tu kao rukovodioci i mehanizmi kontrole da to spriječimo”, rekao je Brđanin.

Naveo je da ne može niti smije dati odgovor o bilo čemu što su operativna saznanja.

Kazao je da je u javnosti bilo istupa premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji su optuživali bivšeg direktora Uprave policije Veselina Vejovića da je organizator skupova Patriotsko-komitskog saveza. Veljović je navode Krivokapića i Abazovića demantovao.

“U javnosti je bilo istupa premijera i potpredsjednika i imali smo medijske interpretacije i oni su interpretirali nešto što je njihovo viđenje. Premijer pored Uprave policije ima i druge organe obavještajno bezbjednosnog sektora iz kojeg mogu imati određena saznanja. I mi možemo govoriti o različitom stepenu i nivou tih saznanja. Možemo imati informaciju bilo kakve vrste i da je dobijemo, ali se cijeni iz kojeg je izvora koliki je njen stepen pouzdanosti, da li može imati snagu dokaza ili ne. U tome se razlikujemo mi u obavještajno bezbjednosnom sektoru od političara koji mogu da na različite načine interpretiraju te informacije”.

Brđanin je naveo da su tužilaštvo i policija dva ključna organa u borbi sa kriminalom.

“Izvještaji Evropske komisije ukazuju na to da imamo problem. Ali imamo i insititucije i potencijal da napravimo rezultate i da oni budu još bolji”.

Naveo je i da je detaljno obaviješten o incidentu kada je zamjenik Generalngh sekretara Vlade Nikola Kandić učestvovao saobraćajnoj u udesu u Podgorici.

“Postoji dovoljan set dokaza da tužilaštvo ide sa sa optužnim aktom kada je u pitanju učešće i eventualna odgovornost funkcionera Vlade. Ako taj čovjek treba da bude lišen slobode, biće lišen slobode po nalogu tužioca. Treba imati u vidu da je jedan od učesnika saobraćajne nesreće tvrdi da nije vozio, a drugi tvrdi da je vozio. Mi smo sa druge strane utvrdili ko je vozio. Tačna je informacija koju smo čuli da Kandić nije vozio. Nema fame po tom pitanju, ja ne želim da kršim prezumpciju nevinosti, ali ima dovoljno dokaza o tome ko je vozio”.

Govoreći o odluci sudije Miroslava Bašovića i izjavama Abazovića, Brđanin je rekao da bi policija, da je imala bilo kakva saznanja o eventualnim nezakonitim postupanjima Bašovića, on bi bio lišen slobode.

“Nemam stepen osnovane sumnje niti primisao da je to tako. To što je rekao vicepremijer je hipotetičko. Nije realno da je sudija u opasnosti, imajući u vidu kontekst onoga što je rekao vicepremijer Abazović. To što je rekao ima politički kontekst. Ono što ja vidim, policija je došla sa određenim materijalom, predstavilo ga tužilaštvu. Očigledno da je tužilaštvo cijenilo da je to više nego dovoljno da se inicira da se liše slobode određena lica. Isto tako, sudija za istragu je osoba koja ima procesna prava da donese odluku koju je donio. Mi to apsolutno poštujemo. Nakon toga postoji drugostepeno vijeće, ono je donijelo drugačiju odluku. Naš zadatak je bio da promptno reagujemo i lišemo slobode dio konkretnih lica, a vjerujem da ćemo uskoro svakog od njih”, rekao je Brđanin, dodajući da predmet ima stepen tajnosti, te da je značajan dio podataka došao kroz saradnju sa međunarodnim organima što “svjedoči i o stepenu povjerenja u crnogorsku policiju”.

Na konstataciju da su trojica privođenih članova kavačkog klana u bjekstvu, Brđanin je kazao da “policija sigurno nije sjedjela skrštenih ruku”.

“Kako je neko mogao da pobjegne zavisi od situascije, mjesta, vremena, naših tehničkih mogućnosti, naših sposobnosti. U ovom predmetu je 14 lica obuhvaćeno krivičnom prijavom, sva koja nijesu lišena slobode, za njima su raspisane potjernice. Imamo saznanja da se neka nalaze u inostranstvu i samo je pitanje vremena kada će biti izvedeni pred lice pravde”.

Govoreći o bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću, koji je nestao naon što mu je istekao pritvor, Brđanin je katao da je tačno da je “on slobodan tog trenutka kad mu pritvor nije određen i nije mu izrečena neka druga mjera”.

“On je slobodan čovjek. Za gospodinom je raspisana nacionalna potjernica – moguće da se vratio u Crnu Goru, da je bio, a više nije… Mi imamo nacionalnu potjernicu za njim. Kada se steknu preduslovi za raspisivanje međunarodne ona će biti raspisana. Imamo indicije gdje je taj čovjek”.

Brđanin je kazao i da crnogorska polija nema nepovjerenje u službe u Srbiji.

“Kada govorimo o kolegama sa kojima sarađujemo i biće saradnja na još višem nivou. Intezivirali smo saradnju. Slučaj Svetozara Marovića ne bih povezivao sa nivoom međunarodne policijske saradnje”, rekao je Brđanin.

On je demantovao da je policija presrela telefonski razgovor Gorana Pantovića gdje on prijeti da će ubiti Abazovića.

“Nije tačna informacija, da je policija došla do informacije presretanjem razgovora Pantovića. Kada se desilo ubistvo, mi smo tek došli do saznanja. Nijesmo mogli spriječiti ubistvo” kazao je Brđanin.

Brđanin je kazao da kada je u pitanju Abazović da se u odnosu na njega i dalje primjenjuju povećane mjere obezbjeđenja.

“I tako će ostati do daljeg dok ne dobijemo informacije da ne postoji neposredna prijetnja. Tada će mjere obezbjeđenja biti vraćene na prethodan nivo. Ono što je pravilo podižemo mjere obezbjeđenja sve do trenutka dok opasnost nije eliminisana, ili se potvrdi da informacije nijesu tačne ili opasnost nije izvjesna”.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
00:00
/
00:16
 
 
 
 
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button