Časopis SportMont u prestižnoj naučnoj bazi Scopus

Naučni časopis „SportMont“, kojeg izdaju Crnogorska Sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, uvršten je na listu prestižne naučne baze Scopus. Časopis je već indeksiran u 22 naučne baze, a u komentarima Odbora za izbor sadržaja i savjetodavanje Scopusa navodi se, između ostalog, da su standardi „SportMont-a“ visoki.

Ocijenjeno je i da je odluka da se časopis izdaje primarno na engleskom jeziku dobra i da mu je to pomoglo prilikom uvrštavanja u Scopus bazu. Dodaje se i da će objavljivanje kompletnog sadražaja na engleskom jeziku približiti časopis široj međunarodnoj čitalačkoj publici i autorima, što je u saglasju sa širim ciljevima Scopus-a. To bi trebalo da doprinese većoj citiranosti i međunarodnoj prepoznatljivosti časopisa.

Od osnivanja 2003. godine, kada je izašao prvi broj, časopis SportMont objavio je gotovo 1.000 naučnih radova naučnika i istraživača sa svih kontinenata. Najveći broj radova predstavljen je na međunarodnoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja se svake godine organizuje krajem martu ili u prvoj polovini aprila.

Časopis izlazi tri puta godišnje – u februaru, junu i oktobru, a u svakom izdanju je deset naučnih radova. Od narednog broja u SportMontu biće objavljivano 15 radova.

Časopis ima dva glavna i odgovorna urednika – prof. dr Duška Bjelicu sa Univerziteta Crne Gore, koji je na toj dužnosti od osnivanja časopisa, i prof. dr Zoran Miloševića sa Univerziteta u Novom Sadu, dok je glavni urednik mr Jovan Gardašević sa Univerziteta Crne Gore.

U Uređivačkom odboru Sport Monta su Ajit Korgaokar sa Univerziteta u Tenesiju u Martinu (SAD),  Arben Kacurri sa albanskog Instituta za istraživanja u sportskim naukama,  Boris Males sa Univerziteta u Splitu, Branimir Mikić sa Univerziteta u Tuzli, Damjan Jakšić sa Univerziteta u Novom Sadu, Dejan Madić sa Univerziteta u Novom Sadu, Georgi Georgiev sa skopskog Univerziteta „Sveti Kiril i Metodije“, Izet Rađo sa Univerziteta u Sarajevu, Junichiro Yamauchi sa Tokio Metropolitan Univerziteta iz Japana, Milan Coh sa Univerziteta u Ljubljani, Miroslav Kezunović sa Univerziteta Crne Gore, Selčuk Akpınar sa „Nevşehir Hacı Bektaş Veli“ Univerziteta u Turskoj, Srđan Redžepagić sa Univerziteta Nice Sophia Antipolis u Francuskoj, Stevo Popović sa Univerziteta Crne Gore, Stig Arve Sæther sa Norveškog univerziteta nauke i tehnologije i Uğur Ödek sa „Nevşehir Hacı Bektaş Veli“ Univerziteta.

Časopis Sport Mont indeksiran je, osim u Scopusu, i u bazama DOAJSPORTDiscusIndex CopernicusERIH PLUSOpen Academic Journals IndexInfoBase IndexSafetyLitElectronic Journals LibraryUB LeipzigEZB (Elektronische Zeitschriftenbibliothek)WZB Berlin Social Science CenterGenamics JournalSeekUTS: LibraryGlobal Impact FactorGoogle ScholarCrossrefScientific Indexing ServicesROADCiteFactorJournal Impact FactorMIAR i SHERPA/RoMEO.

Osim SportMonta, Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, izdaju i Crnogorski časopis za sportske nauke i medicinu (Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine – MJSSM) koji je već indeksiran u Scopusu i Web of Science Core Collection (Emerging Sources Citation Index)  i ukupno je u 48 indeksnih baza.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com