Cetinje, Kolašin, Mojkovac i Šavnik 14 dana bez korone: Svi rezultati predstavljeni međunarodnoj zajednici

Rezultati Crne Gore u borbi protiv korona virusa predstavljeni su diplomatskom koru u Crnoj Gori, na prezentaciji u Institutu za javno zdravlje. Informacije su predočili ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i direktor Instituta dr Igor Galić.

“Prvi put od jula 2020. godine, kada je Evropska unija i zvanično skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja i zatvorila granice za crnogorske državljane, naša država ispunjava uslove za povratak na zelenu listu za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom narednog mjeseca”, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Da li će tako biti, zavisi od svih nas”, kazala je ministarka.

Epidemijska kriva ukazuje da je u Crnoj Gori obolijevanje na najmanjem nivou od početka epidmijskog obolijevanja u julu mjesecu 2020. godine.

Četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100 000 stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 39,55 i to je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava (septembar 2020. godine) i prvi put je ispod vrijednosti 50.

Od prosječnog broja testiranih osoba, koji je bio u posljednjoj nedjelji 1219, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je bilo 1,39% a, u posljednje dvije nedelje 1,49%.

Ukoliko ove dvije vrijednosti ostanu u ovim okvirima u narednom periodu, ispunićemo uslove propisane od strane nadležnih evropskih tijela za uvrštavanje na zelenu listu, što bi za nađe građane značilo da, , poslije otprilike godinu, mogu da putuju bez ograničenja uz, naravno, poštovanje eventualnih posebnih uslova svake države članice.

Što se ostalih parametara tiče, prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 posljednje nedjelje je bio 17 i bilježi se konstantan pad ovog indikatora od marta 2021. godine.

Trenutno aktivnih slučajeva je 303, a hospitalizovanih 49. U četiri crnogorske opštine (Cetinje, Kolašin, Mojkovac i Šavnik) 14-dnevna kumulativna incidenija a 100 000 stanovnika je 0. U odnosu na zemlje, čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Španije, Turske i Grčke

Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100 000 stanovnika od 21 zemlje EU.

Masovna vakcinacija građana Crne Gore započela je 4. maja 2021. godine i bilježi zavidne rezultate, tako da je do 20. juna aplicirano 276.374 doza vakcina, od kojih je prvom dozom imunizovano 148.079 građana, a u cjelosti je vakcinisano njih 128.295.

Od punoljetne populacije građana Crne Gore njih 30,8% je primilo jednu dozu vakcine a, 26,7% i drugu dozu vakcine, dakle kompletno vakcinisano.

Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU.

Ovi rezultati su dostavljeni međunarodnoj zajednici posredstvom Ministarstva vanjskih poslova.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com