CETINJE “PRELOMILO” Krivokapić ide u rekonstrukciju Vlade, URA gubitnik raspleta u Prijestonici

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je iz haotične situacije tokom proteklog vikenda i ozbiljne prijetnje za stabilnost i mir u državi, već u ponedjeljak izišao mnogo jači nego što je to bio u petak.

Veliki broj crnogorskih građana, Krivokapiću je, zbog srećnog raspleta u Prijestonici, u ponedjeljak oprostio “sve iz proteklih godinu dana” i dobio je novu šansu da povrati povjerenje koje je kontinuirano, gotovo svakodnevno, gubio.

Podrška Demokratskog fronta Krivokapiću u ključnom momentu, u nedjelju ujutro, otvorila je prostor za popravku odnosa i rekonstrukciju Vlade na kojoj DF već mjesecima insistira. Tim prije, što su događaji tokom proteklog vikenda pokazali, da u sistemu izvršne vlasti, na važnim pozicijama “debelo škripi”.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare sinoć kazao da je Crna Gora bila na ivici građanskog rata, te da se na Cetinju nije vodila nikakva ideološka bitka protiv ustoličenja mitropolita Joanikija već bitka za, kako je rekao, očuvanje imovine i pozicija čelnih ljudi bivše vlasti.

FOTO VOP

Rekao je da je lično naložio hapšenje savjetnika predsjednika Mila Đukanovića, Veselina Veljovića ali nije precizirao da li su ministar policije Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, pojedinci koji su vršili “puč” u Vladi, odnosno oklijevali da vrše svoju ustavnu obavezu.

Ministar Sekulović je, nekoliko dana pred zakazano ustoličenje na Cetinju, poručio da se “ne može  garantovati nikome sigurnost na Cetinju, ni novinarima, ni građanima”, i time svjesno ili ne, poslao poruku da država nema snagu da se izbori sa onima koji ugrožavaju bezbjednost i ustavni poredak.

Da li će premiijer Krivokapić biti odlučan da se, kako je najavio, obračuna sa svima koji “nisu djelovali”, ostaje da se vidi.

foto gov.me

Poraz Đukanovića 

Ako je premijer Krivokapić izišao kao pobjednik iz proteklog vikenda, predsjednik Đukanović je svakako gubitnik.

Pao je u vodu pokušaj da pokaže i dokaže ko je i dalje “gazda u kući”.

Čekaju se rezulatati istrage o eventualnim snajperima i oružju kod njegovih pristalica, što bi otvorilo prostor za sumnje da se na Cetinju moglo desiti i nešto o čemu niko ne želi ni da misli.

Da je akcija spriječavanja inauguracije mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru uspjela, to bi definitivno značilo da snaga države nije tamo gdje treba da bude, nego na nekoj drugoj drugoj adresi.

Šta je radila URA

Lider URA-e, potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednostnih službi, Dritan Abazović, u nedjelju veče demantovao je tvrdnje da je, zajedno sa direktorom policije Zoranom Brđaninom tražio od mitropolita Joanikija da odustane od ustoličenja na Cetinju ili ga izmjesti negdje drugo, pravdajući to velikim bebjednosnom rizikom.

Iako se Abazović lično nije javno izjašnjavao, jesu njegovi najbliži partijski saradnici, apelima da se promijeni mjesto ustoličenja.

Abazović je juče čestitao MUP-u i menadžmentu policije na čelu sa Brđaninom na “postignutim rezultatima u složenim akcijama, u cilju očuvanja mira i ustavnih prava građana”.

Demokrate koje su u ponoć između subote i nedjelje izdale saopštenje kojim su zahtijevali ostavke bezbjednosnog menadžmenta ukoliko se ne obezbijedi ustavno pravo na slobodu vjeroistpovijesti, oštro su se juče obrušile na Abazovića i URU.

Optužili su URU da je na Glavnom odboru partije prije par dana donijela odluku da ustoličenje Mitropolita ne treba da se održi na Cetinju, da su odbornici u Skupštini opštine Cetinje glasali za antiustavne zaključke da se ne dozvoli ustoličenje Mitropolita na Cetinju, da su “svo vrijeme lagali građane da se na Cetinju sprema krvoproliće”, te da su “više puta uključujući i dan pred ustoličenje tražili od Mitropolita Joanikija da se ne ustoliči u Cetinjskom manastiru, vjekovnom sjedištu cetinjskih Mitropolita”.

Demokrate optužuju URU i da je od službi bezbjednosti tražila da ne intervenišu na Cetinju u cilju obezbjeđivanja ustavnog poretka, te su, kako tvrde, na takav nacin željeli da vlast predaju u ruke Veselina Veljovića.

Demokrate optužile URU: Htjeli ste vlast da predate u ruke Veselina Veljovića

Analitičar Zlatko Vujović kazao je za Novu S da je najveći gubitnik dešavanja na cetinju politički gledano politički pokret URA i Dritan Abazović.

“Zato što su njegovi birači bili na suprotnoj strani od onoga što je on sprovodio juče. Glasači URA veoma su razočarani i javno iskazuju nezadovoljstvo i otklon od URA. Što se tiče DF, očekujem da će oni biti dio neke nove ili rekonstruisane Vlade. Posljedice su takve da ćemo ići sve više ka nacionalnom glasanju, te da će se smanjiti prostor za građanske opcije. To je ono što mene zabrinjava, ali to je ono ka čemu mi idemo“, istakao je Vujović.

V.R.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com