CGO: Kroz čije poglede nam RTCG predstavlja crnogorsku realnost?

RTCG ne pruža jednake šanse političkim partijama kad je riječ o dostupnosti prostora u političko-informativnim emisijama, odnosno ne vodi računa o snazi političkih grupacija shodno njihovoj zastupljenosti u Skupštini i podršci izraženoj u javnom mnjenju, konstatuje se u izvještaju “Kroz čije poglede nam RTCG predstavlja crnogorsku realnost?”, koji je danas predstavio Centar za građansko obrazovanje CGO.
CGO predstavio izvještaj “Kroz čije poglede nam RTCG predstavlja crnogorsku realnost?”

Iz CGO je saopšteno da je izvještaj izrađen u okviru CGO potprograma Mediji i demokratija, sa ciljem da doprinese podizanju nivoa svijesti o ulozi javnog servisa i poštovanju jednog od osnovnih načela – objektivnom i balansiranom izvještavanju.

Asistentkinja na programima u CGO-u, Isidora Radonjić, istakla je da je fokus analize bio na pregledu gostovanja predstavnika političkih partija, javnih institucija i organa državne uprave, sindikata, privrede, nevladinih organizacija i akademske zajednice, u informativno-političkim emisijama RTCG.

“Obrada podataka obuhvatila je analizu dnevnih i nedjeljnih informativno-političkih emisija koje su u okviru godišnjih izvještaja Savjeta RTCG uvrštene kao sastavni dio informativnog programa Televizije Crne Gore, odnosno Dnevnik 2, U centar, Okvir, Otvoreno, Replika, Izazov, Robin Hud, Intervju s povodom. Ukupno je tokom 2013, 2014, i 2015. analizirano 596 emisija na kojima je učestvovalo 1392 gostiju”, naglasila je Radonjić.

Koordinator za razvoj u CGO-u i autor izvještaja, Damir Nikočević, ocijenio je da tokom protekle tri godine, u analiziranim informativnim emisijama RTCG-a, ubjedljivo najveći broj gostovanja bilježi vladajuća Demokratska partija socijalista i predstavnici državnih institucija.

“Pokušaj monopolizacije javnog diskursa putem javnog servisa opasan je po svako društvo koje pretenduje da bude demokratsko, a ne doprinosi ni afirmaciji javnog servisa koji treba da obezbijedi pluralizam mišljenja i da podjednako bude u službi svih građana, nezavisno od toga da li oni podržavaju ili kritikuju vlast”, istakao je on.

On je precizirao da je u analiziranom periodu, u četiri ključne emisije tog tipa-U centar, Izazov, Okvir, Replika, DPS imao 47 gostovanja, SNP 38 gostovanja, zatim DF sa 31 gostovanjem, Pozitivna sa 29,5 gostovanja i SDP sa 12,5 gostovanja.

Još je radikalnija situacija kad je riječ o mogućnostima da predstavnici nekih od razvijenih nevladinih organizacija koje kritički nastupaju u odnosu prema vlastima, kazao je Nikočević, naglasivši da takve NVO trpe posljedice u vidu raznih oblika diskriminacije i napada.

U analizirane četiri emisije uredništvu RTCG su najčešći izbor za sagovornike bili Srđan Milić, predsjednik SNP-a sa 10 gostovanja, potom Snežana Jonica, funkcionerka SNP-a i Darko Pajović, predsjednik Pozitivne Crne Gore sa po devet gostovanja, dok po osam gostovanja imaju Azra Jasavić, potpredsjednica Pozitivne Crna Gora, Aleksandar Damjanović, funkcioner SNP-a Ivan Vuković, predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

“Najdrastičniji primjer neujednačenog izbora gostiju je Izazov, autorke Isidore Šoć Sekulić, koja se fokusira na (euro)atlanske integracije. Uredništvo emisije očigledno favorizuje opciju koja je naklonjena uključenju Crne Gore u NATO, a posljedično su dominantni oni sagovornici koji promovišu NATO”, naveo je Nikočević.

On je kazao da je izbor sagovornika za emisiju U centar, autora Andrije Nikolića, shodno formalnoj podjeli vlast/opozicija se čini korektnim u zbiru, ali kad se pogleda struktura sagovornika jasno je da ona ne oslikava snagu izraženu u mandatima u Skupštini Crne Gore ili po dostupnim rejtinzima političkih stranaka.

“U emisiji Okvir, autora Zorana Lekovića, vlasti i vladajuće partije bile su zastupljene sa 46.53 odsto, a opozicija sa 13.87 odsto, pri čemu se u ovoj emisiji bilježi i veliki broj onih 39.60 odsto koji pripadaju drugim društvenim sferama i imaju različite odnose prema vlastima i opoziciji, kao što su sindikati, privreda, analitičari, akademska zajednica”, dodao je Nikočević.

Tokom dvije sezone, u 2014. i 2015. godini, kod autorke emisije Replika, Nevenke Ćirović, gostovala su 22.22 odsta predstavnika opozicije, 35.42 odsto vlasti i vladajućih partija, a 41.36 odsto onih koji pripadaju drugim društvenim strukturama. Među opozicionim strukturama i u toj emisiji su uglavnom zastupljeniji SNP i Pozitivna Crna Gora, ali za razliku od drugih informativno-političkih emisija u Replici je napravljen bolji balans kad je riječ o Demokratskom frontu, istakao je Nikočević.

On je naglasio da je od 2015. godine uredništvo otvorilo vrata pojedinim kritički orijentisanim nevladinim organizacijama, kao što su MANS, CGO i IA, te je dio «statistike» popravljen.

Na drugoj strani, TVCG ima izbalansiran pristup u zastupljenosti sagovornika iz opštinskih rukovodstava, bez obzira da li su u pitanju opštine u kojima je na vlasti vladajuća koalicija ili opozicija, i uz ogradu da CGO nije ulazio u analizu sadržaja tih gostovanja.

Takođe, ujednačen je pristup kada su u pitanju sindikati, dok takva situacija ne važi za univerzitete gdje sagovornici dominantno dolaze sa Univerziteta Crne Gore.

Analitičari CGO-a primjetili su i da RTCG nerijetko odstupa od usvojene programske šeme, odnosno da se ad hoc mijenja tematski fokus emisija ili format, zbog čega nekad dolazi do preklapanja u kratkom vremenskom periodu u smislu tema i gostiju na RTCG.

“CGO se nada da će i nedavne promjene, kao i one koje tek treba da nastupe, u rukovodećoj strukturi i informativnom programu doprinijeti daljoj demokratizaciji i jačanju otvorenosti RTCG, a koji na žalost danas ne predstavlja još uvijek medij koji građanima adekvatno vraća ono što se ulaže kroz novac svih poreskih obveznika, bez obzira kakva bila njihova uvjerenja ili opredjeljenja”, zaključio je Nikočević.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com