CIA STEŽE OBRUČ OKO ZELENSKOG: Ukrajina da nastavi rat do predsjedničkih izbora u SAD ili slijedi smjena - Volim Podgoricu

CIA STEŽE OBRUČ OKO ZELENSKOG: Ukrajina da nastavi rat do predsjedničkih izbora u SAD ili slijedi smjena

Direktor CIA Vilijam Berns tajno je posjetio u Kijevu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da bi obezbijedio da Ukrajina nastavi rat do predsjedničkih izbora u SAD uprkos propaloj kontraofanzivi i sve manjoj američkoj pomoći. Ako Zelenski to ne može da obezbijedi, na njegovo mjesto doći će načelnik generalštaba Valerij Zalužni.

Azija tajms, koji je za Bernsovo putovanje saznao od kineskih službi, navodi da je Bajden dobrim dijelom svoj izborni rezultat u novembru naredne godine vezao za rat u Ukrajini, ali da to ne znači da Kijev može da ga ucjenjuje. Ovo je treća posjeta Bernsa Kijevu.

U januaru je obavijestio vojni i državni vrh Ukrajine o ruskim planovima, a junu ga je Zelenski ubjeđivao da će ponuditi primirje Rusiji kad ofanzivom istjera njene snage preko granice. Sada ugledni kineski časopis Azija tajms navodi da je posjeta Bernsa bila neophodna jer su sve primjetniji znaci kraha režima Zelenskog pošto je ukrajinska vojska pretrpjela suviše velike gubitke.

Moskovski Njuz.ru naglašava da je jedan od razloga i borba CIA i britanske službe MI-6 za što veći uticaj u Kijevu. Prema obavještajnim izvorima, Zelenski i njegova desna ruka Andrej Jermak imaju britanske pasoše, dok su načelnik generalštaba Valerij Zalužni i šef vojne obavještajne službe Kiril Budanov pod kontrolom SAD.

Osim toga, Zalužni i Budanov mogu da budu efikasan instrument za svrgavanje Zelenskog, koji je, uprkos američkom protivljenju, odložio proljećne predsjedničke izbore, na kojima bi popularni general lako mogao da ga pobijedi.

Zelenski je već pokušao da umanji mogućnost izvođenja puča tako što je smijenio generala Viktora Horenka, komandanta svih specijalnih jedinica i jednog od zamjenika Zalužnog.

Valerij Zalužni
VALERIJ ZALUŽNIFOTO: EPA UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS

General Zalužni uživa podršku SAD i zato što je uvažio savjete američkih vojnih stručnjaka da se Bahmut ne brani po svaku cijenu da ne bi izginule elitne brigade uoči propale ukrajinske ofanzive.

Zato je tada Zelenski odbranu Bahmuta povjerio generalu Aleksandru Sirskom. Sada se situacija ponavlja pošto se Zalužni protivi insistiranju Zelenskog na kasapnici u Avdejevki, gdje su Ukrajinci opkoljeni s tri strane, a Vilijam Berns zadužen je da spriječi novu katastrofu.

Rusi spremaju operaciju “Majdan 3”

Volodimir Zelenski potvrdio je da zna da se sprema državni udar, ali je za njegovu organizaciju optužio Kremlj. On tvrdi da Rusija priprema operaciju “Majdan-3”, s ciljem da izazove državni udar u Ukrajini.

“Naša obavještajna služba ima takve informacije, koje su takođe stigle i od naših partnera”, rekao je Zelenski.

 

 

(Kurir.rs/Azija tajms/Njuz.ru)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com