Crna Gora domaćin Foruma o transportnoj povezanosti

 

Forum o transportnoj povezanosti, jedan od najvećih događaja u oblasti saobraćaja koji se organizuje u Crnoj Gori, otvoren je danas u Podgorici u hotelu Hilton.

Forum se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije za puteve. Pomenuti događaj je platforma za razgovor o sadašnjim i budućim trendovima u oblasti saobraćaja, posebno onima od značaja za region Zapadnog Balkana. Forum koji se održava danas i sjutra će okupiti oko 200 učesnika.

Tokom trajanja Foruma o transportnoj povezanosti prisutni će imati priliku da učestvuju na radionicama fokusiranim na oblast bezbjednosti saobraćaja na putevima, značaj realizacije infrastrukturnih investicija i javno-privatna partnerstva.

Pored Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore koje je pored Monteputa, Privredne komore i Univerziteta Crne Gore, jedan od organizatora skupa, na Forumu su prisutni i predstavnici stručne i akademske javnosti, predstavnici vlada i donosioci odluka iz regiona i zemalja EU, nevladinog sektora, međunarodnih institucija.

Cilj ovog skupa je podsticaj otvorenog dijaloga vezano za saobraćajnu povezanost, transportne koridore, bezbjednost u saobraćaju, finansiranje i realizaciju infrastrukturnih investicija u regionu Zapadnog Balkana.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je u pozdravnom govoru istakao da raduje činjenica da je Međunarodna federacija za puteve baš Crnu Goru prepoznala kao mjesto za održavanje ovog događaja.

“Sve češće se čuje i ideja o potrebi uspostavljanja zajedničkog tržišta na prostoru Zapadnog Balkana, i u tom smislu je potrebno pospješiti trgovinsku razmjenu regiona koja mora biti praćena intezivnim razvojem saobraćajne infrastrukture, i efikasnim i bezbjednim saobraćajnim vezama, kako bi u krajnjem čitav region postao privlačniji za tranzitne saobraćajne tokove”, kazao je Nurković.

Michael G. Dreznes, izvršni potpredsjednik Međunarodne federacije za puteve kazao je „Uticaji ulaganja u puteve i autoputeve pokazali su kako infrastruktura povezanosti može pozitivno utjecati na život zajednica. Naša zemlja domaćin, Crna Gora, sama je izvanredan primjer tog napora ka većoj povezanosti, sa velikim naporima za razvoj i modernizaciju transportne infrastrukture “.

Na otvaranju Foruma prisutne su pozdravili i Michael G. Dreznes, izvršni potpredsjednik Međunarodne federacije za puteve; Nenad Nikolić, regionalni savjetnik UNECE; Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne Komore Crne Gore; Igor Vušanović, dekan Mašinskog fakulteta i Aleksandar Žurić, predsjednik Odbora direktora Monteputa.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button