Crna Gora izabrana za članstvo u Savjetu UN-a za ljudska prava za period 2022-2024.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Crna Gora biće članica Savjeta UN-a za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država (Ženeva), u periodu od 2022. do 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Izuzetan uspjeh crnogorske diplomatije rezultat je demokratskih vrijednosti koje Crna Gora baštini, te opredjeljenja da temeljne tekovine poput ljudskih prava i sloboda štitimo i kontinuirano unapređujemo na nacionalnom i međunarodnom nivou”, dodaje se u saopštenju.

Tokom predstavljanja crnogorske kandidature za članstvo u ovom tijelu, predstavljena je, kako navode, jasna orjentacija naše države da sve njene politike i strategije budu usmjerene ka reformskim procesima, te nadgradnji demokratskih kapaciteta i osiguravanju prosperiteta, blagostanja i bolje budućnosti svih građana.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su kazali da ovi prioriteti na unutrašnjem planu, ujedno oslikavaju privrženost naše države vrijednostima i principima na kojima počiva međunarodni poredak.

“Takođe, crnogorsku kandidaturu dodatno je ojačala činjenica da naša zemlja predstavlja pozitivan primjer multietničkog sklada, dok je upućena nedvosmislena poruka da očuvanje kulturne, etničke i konfesionalne raznolikosti ostaje visoko na listi nacionalnih prioriteta, baš kao i težnja Crne Gore da njeguje dobrosusjedsku politiku i kao takva bude faktor stabilnosti u regionu.
Članstvo u ovom tijelu svjetske organizacije dodatna je obaveza da poštovanje i zaštita ljudskih prava ostanu imperativ na unutrašnjem planu, predstavljajući istovremeno i obavezu da i dalje budemo pouzdan partner međunarodne zajednice pružajući podršku u naporima da spriječi kršenje prava i suzbijanje sloboda širom svijeta. O takvom opredjeljenju Crne Gore svjedoči činjenica da je naša država aktivna u gotovo svim multilateralnim forumima koji promovišu ljudska prava”, zaključuju iz MVP-a.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com