Od početka godine dodijeljeno 166 rješenja o ekonomskom državljanstvu

Centar za građanske slobode (CEGAS) saopštio je da se ove godine (od 1. januara do 11. oktobra 2021.) za dobijanje ekonomskog državljanstva prijavilo ukupno 130 aplikanata i 308 članova njihovih porodica. To pokazuju podaci koje je CEGAS dobio od od Ministarstva unutrašnjih poslova putem zahtjeva za Slobodan pristup informacijama.

Kako su naveli, ekonomsko državljanstvo dobilo je ukupno 166 lica, zaključno sa podacima od 11.10.2021. godine. Najveći broj lica su državljani Ruske federacije, njih 118.

“Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, kako je zvaničan naziv ovog programa, uvela je Vlada premijera Duška Markovića 2019. godine i ističe 31. decembra 2021. Vlada Crne Gore je u martu usvojila odluku prema kojoj se ovaj program neće nastavljati”, navodi se u saopštenju.

U obrazloženju odluke stoji da se ovaj program kosi sa načelima Evropske Unije i da bi njegov eventualni produžetak ugrozio proces evropskih integracija.

“Evropske institucije nisu naklonjene ovakvim programskim rješenjima dobijanja državljanstva i privlačenja investicija, zbog uticaja koji mogu imati na finansijski integritet u državama članicama i kandidatima za članstvo”, zaključili su iz CGES-a.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com